Data publicării:

Kievul ia modelul Albaniei. Detalii despre cadrul de negociere al aderării la UE

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

UE va încerca să schimbe metodologia de votare asupra extinderii, reducând semnificativ numărul deciziilor care trebuie aprobate prin consens. Această măsură ar viza state precum Ungaria.

European Pravda a analizat documentul și a constatat că este în mare parte "copiat" din cadrul de negociere folosit pentru cei doi candidați din Balcani - Albania și Macedonia de Nord (cu excepția adăugării în cadrul ucrainean a unei măsuri de protecție împotriva arbitrariului statelor precum Ungaria).

Deocamdată, cadrul Ucrainei rămâne un proiect care trebuie aprobat de statele membre, cel mai probabil în iunie - Kievul a primit asigurări ferme în acest sens de la partenerii săi.

Cadrul de negociere aprobat stabilește, de asemenea, clar că principalele criterii care vor determina progresul Ucrainei sunt nivelul democrației, respectul pentru valorile europene și combaterea corupției.

Kievul și Bruxelles-ul sunt convinse că Ucraina nu va întâmpina o așteptare atât de lungă.

"Există două scenarii," a declarat un oficial superior al UE pentru European Pravda sub protecția anonimatului. "Cel mai puțin realist este că vom începe în martie. Cel mai realist este că ședința interguvernamentală va avea loc în iunie, după alegerile europene."

Viceprim-ministrul ucrainean Olha Stefanishyna a declarat și ea pentru European Pravda că negocierile de aderare a Ucrainei ar trebui să înceapă oficial în prima jumătate a anului, înainte de încheierea președinției UE a Belgiei.

"Ne așteptăm ca planul de negociere să fie aprobat și negocierile privind aderarea Ucrainei să înceapă în timpul președinției belgiene, conform acordurilor încheiate," a spus ea, salutând decizia Comisiei Europene privind cadrul de negociere.

Sfârșitul lunii iunie ca termen limită nu este o întâmplare, deoarece Ungaria va prelua președinția UE la 1 iulie.

Este Ucraina ca Albania? Avantaje și dezavantaje

Alegerea cadrului "albanez" are atât avantaje, cât și dezavantaje.

Un avantaj pentru Ucraina este certitudinea că negocierile vor începe în principiu și acest lucru se va întâmpla foarte curând.

Comisia Europeană pare să fi decis să ofere cea mai puternică garanție posibilă că propunerea sa va fi aprobată fără discuții, probleme sau întârzieri inutile, și fără ajustări, sau cel puțin fără ajustări semnificative. Dacă s-ar fi elaborat un cadrul de negociere fundamental nou pentru Ucraina, acest lucru ar fi putut duce la dispute în cadrul UE cu privire la conținutul său.

În schimb, atât Kievul, cât și Bruxelles-ul spun acum că Planul A este de a începe negocierile în iunie.

Dezavantajul pentru Ucraina este lipsa ambiției înerente în vechiul mod de abordare a negocierilor.

Ucraina este hotărâtă să se alăture UE cât mai curând posibil, cu liderii guvernamentali declarând chiar intenția de a "finaliza negocierile în doi ani". Ucraina intenționa să deschidă toate capitolele de negociere simultan pentru a accelera procesul. Dar cadrul elaborat de Bruxelles nu oferă motive de a spera la negocieri foarte rapide. În special, ideea de a deschide toate capitolele odată poate fi abandonată în siguranță. Filosofia cadrului prevede o mișcare graduală către aderare.

Experții au spus încă de la început că planurile "napoleoniene" ale guvernului de a finaliza negocierile în doi ani erau nerealiste. Cu toate acestea, o anumită accelerare ar fi într-adevăr utilă.

Dar alegerea cadrului "albanez" înseamnă că Ucraina este garantată să se împotmolească în negocieri pentru decenii, așa cum s-a întâmplat cu mai multe state din Balcanii de Vest?

Din fericire, nu. Pe de o parte, alte modificări ale procesului sunt în pregătire în prezent pentru a facilita integrarea europeană a Ucrainei.

Nu există nici garanții de succes: totul va depinde de reformele pe care Kievul este obligat să le pună în aplicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel