Ketchup de casă. Vei renunța la cel din comerț! Iată rețeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să renunți la ketchupul din comerț, îl poți prepara chiar tu, acasă, iată cum se prepară.

Ingrediente

– 3,5 kg de roșii

– 500 g de ceapă

– 600 g de mere

– 4 ardei dulci

– 2 ardei iuți

– 1 căpățână de usturoi

– 3 frunze de dafin

– 1,5 lingură de sare

– 4 linguri de zahăr

– 40 ml de oțet 9%

– 0,5 linguriță de scorțișoară măcinată

– 1 linguriță de piper negru măcinat

Cum se prepară

Pregătiți legumele: spălați roșiile, îndepărtați cotorul și tăiați-le în 4 părți egale. Așezați roșiile tăiate într-un ceaun adânc. Curățați ceapa și tăiați-o cuburi mari. Spălați merele și îndepărtați cotorul cu semințe, scrie bucatarul.eu. Tăiați merele cuburi mari. Spălați ardeii dulci și cei iuți, apoi îndepărtați cotorul cu semințe. Tăiați ardeii cuburi. Curățați usturoiul.

Puneți ceaunul cu roșii pe foc și aduceți-l până la fierbere, amestecând periodic legumele. Stoarceți într-un vas, cu grijă, aproximativ 500 ml din sucul eliberat de roșii. Întoarceți ceaunul pe foc, apoi adăugați ceapa tăiată și merele. Amestecați compoziția cu grijă, folosind spatula. Aduceți compoziția până la fierbere.

Înăbușiți compoziția timp de 20 de minute, la foc mic. Adăugați ardeii dulci și cei iuți (tăiați cuburi), cățeii de usturoi și frunzele de dafin. Amestecați compoziția și iar aduceți-o până la fierbere. Fierbeți timp de aproximativ 20 de minute. Îndepărtați cu mare grijă frunzele de dafin din compoziție.

Tocați ingredientele înăbușite, folosind un blender manual. Veți obține un sos aromat și dens. La dorință, puteți trece sosul printr-o sită sau plasă de tifon. Potriviți sosul cu sare, zahăr, scorțișoară și piper negru măcinat. Apoi turnați oțetul. Amestecați bine compoziția și aduceți-o până la fierbere. Fierbeți timp de 10-15 minute, amestecând-o periodic, folosind spatula.

Sterilizați niște borcane cu volumul de 0,5 l și capace. Umpleți borcanele cu ketchup-ul obținut. Acoperiți conservele cu capace și capsați-le. Înfășurați conservele cu o plapumă și lăsați-le să se răcească complet.

BONUS: Sos de roșii "Cobra"

Ingrediente

– 5 kg de roșii

– 1,5 kg de ardei grași

– 3-4 ardei iuți

– 2 legături de mărar

– 2 legături de coriandru verde

– 3 legături de pătrunjel

– 3 morcovi

– 1 pahar de ulei vegetal

– 2,5 linguri de sare

– 20 căței de usturoi

Cum se prepară

Spălați roșiile, îndepărtați cotorul și tăiați-le în 2-4 părți. Dați roșiile prin mașina de tocat, apoi transferați-le într-o cratiță. Puneți cratița pe foc și aduceți compoziția până la fierbere. Fierbeți roșiile timp de 1 oră, la foc mic. Mai amestecați periodic piureul de roșii, folosind o lingură de lemn.

Îndepărtați cotorul cu semințe la ardeii grași, spălați-i bine și dați-i prin mașina de tocat, scrie bucatarul.eu. Spălați ardeii iuți și îndepărtați doar pedunculul. Dați-i prin mașina de tocat. Curățați morcovii și dați-i prin răzătoarea mică. Apoi adăugați legumele tocate și rase în cratița cu piureul de roșii. Amestecați compoziția și mai fierbeți-o timp de 25 de minute, la foc mic.

Spălați bine toată verdeața, zvântați-o, folosind prosopul de hârtie și tocați-o cu un cuțit ascuțit. Zdrobiți usturoiul. Adăugați verdeața și usturoiul în cratița cu sos. Amestecați compoziția aromată și mai fierbeți-o timp de 8-10 minute, la foc mic. Apoi adăugați uleiul vegetal și sarea. Amestecați foarte bine sosul și opriți focul.

Turnați imediat sosul, dar cu mare grijă, prin borcanele fierbinți sterilizate. Capsați borcanele cu capace. Puneți borcanele cu susul în jos și acoperiți-le cu o plapumă. Lăsați sosul să se răcească complet, apoi transferați borcanele în pivniță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel