Kelemen Hunor, despre scrutinul din octombrie: Miza, bugetul pe 2013
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Propunerea premierului Victor Ponta de a organiza alegeri parlamentare în luna octombrie printr-un acord între partide, care să încalce Constituția, nu este agreată de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care ar accepta o astfel de dată pentru scrutinul parlamentar doar dacă ar fi dizolvat Parlamentul și pentru ca noul guvern să aibă timp să își adopte bugetul pe 2013.

Kelemen Hunor a declarat, vineri la RFI, că vrea alegeri parlamentare cât mai repede, dar cu respectarea Constituţiei. "Noi am spus de fiecare dată că ar fi bine să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede. Chiar anul trecut, eu vorbeam de alegeri parlamentare în mai-iunie acest an. A doua chestiune, la fel de importantă, dacă nu mai importantă este Constituţia. Ea spune exact cum pot fi organizate alegeri anticipate: Parlamentul trebuie dizolvat şi pentru acest lucru, Guvernul trebuie să-şi dea demisia sau trebuie demis, de două ori trebuie respinsă în 60 de zile propunerea premierului desemnat şi după aceea se poate dizolva Parlamentul. Trebuie să urmărim şi trebuie să mergem pe calea constituţională. Nu putem să facem o înţelegere, să nu respectăm Constituţia, dar sunt de acord cu alegeri parlamentare cât mai repede şi respectând Constituţia, adică mergând pe prevederile constituţionale", a precizat preşedintele UDMR.

În opinia liderului maghiar, un scrutin parlamentar organizat în luna octombrie ar permite noului guvern adoptarea unui buget pentru anul 2013 înainte de începerea anului fiscal, ceea ce este un argument destul de puternic.

"Dacă mergem pe varianta hai să spunem aşa normală, vom avea alegeri ori în ultima săptămână din noiembrie ori prima din decembrie şi asta înseamnă că nu vom avea buget pentru 2013 în acest an. Noul Guvern va fi instalat undeva după Crăciun, între Crăciun şi Anul Nou şi nu este bine să începem anul fiscal fără un buget votat în Parlamentul României. Este un argument foarte puternic şi de aceea cred că se poate găsi o soluţie", a explicat Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel