Data actualizării:
Data publicării:

Kelemen Hunor a reacționat pentru presa maghiară: Spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism la Viktor Orban

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Vicepremierul României, Kelemen Hunor
Vicepremierul României, Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cărui reacție publică, la declarațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad, a fost așteptată în România, a reacționat pentru presa maghiară. 

Kelemen Hunor, președinte UDMR, nu vede nimic rasist sau rusofil în declarațiile lui Viktor Orban, premierul Ungariei, făcute la Băile Tușnad. Pentru site-ul maghiar Maszol, citat de Digi24, Kelemen Hunor a spus că declarațiile lui Viktor Orban trebuie interpretate în context. Invocând cunoașterea personală de ceva timp, Kelemen Hunor afirmă că ”nu există niciun pic de rasism în Orban”.

”O chestiune de suflet”

Pentru sursa citată, liderul UDMR a spus că afirmațiile premierului ungar despre amestecul raselor în urma migrației reprezintă o apreciere mai degrabă culturală, fiind ”o chestiune de suflet”. 

”Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet” a justificat Kelemen Hunor. 

Citește și: Tăcerea liderului UDMR după declarațiile lui Viktor Orban. Bogdan Chirieac: Are grijă să nu dea foc Guvernului

Liderul UDMR sugerează intenția de distorsiona afirmațiile lui Viktor Orban

Conform acestuia, orice propoție necontextualizată ”poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții”, sugerând că, în acest caz, ar fi o interpretare negativă deliberată: ”ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”. 

”Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban” a întărit liderul UDMR. 

”Dacă vorbim despre asta și cetățenii României vor trăi mai bine...”

Despre intenția colegilor din coaliția de guvernare - respectiv Marcel Ciolacu, președintele PSD - de a ridica această discuție, liderul UDMR a răspuns: ”Dacă vrea să pună un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu există nicio piedică, întrucât oricare dintre liderii coaliției poate propune orice subiect politic. Dacă sugerează acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregătit în orice moment pentru orice conversație sau dezbatere politică, politico-filozofică, ideologică. Întrebarea este care ar fi scopul nostru într-o astfel de discuție. Dacă vorbim despre asta și cetățenii României vor trăi mai bine, mai în siguranță, sau poate mai fericiți ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale și discuțiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”. 

”Este în interesul tuturor să avem pace”

Despre discursul pro-Rusia, Kelemen Hunor a răspuns: ”Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”. 

El a mai spus: ”Când am aderat la Alianța Nord-Atlantică sau la Uniunea Europeană, nu rețin să fi scris pe undeva în tratate că libertatea de opinie trebuie suspendată și că trebuie să uităm de libertatea de exprimare. Între aliați nu s-a pus problema ca cineva să nu poată să aibă o opinie diferită. Eu observ că NATO este unită în ceea ce privește războiul și ajutorul umanitar, însă UE este mai divizată din cauza subiectelor economice și energetice. Dar asta nu înseamnă că toți liderii NATO și UE devin putiniști”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel