Urmărește emisiunea live
Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au rămas, marți, fără energie electrică. Românii, speriați de un posibil BLACKOUT
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Riscul unui blackout. Directorul Hidroelectrica: Nu se pune problema în România. Ne putem ajuta și vecinii
Riscul unui blackout. Directorul Hidroelectrica: Nu se pune problema în România. Ne putem ajuta și vecinii
Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan, au suferit marți întreruperi de energie electrică în marile orașe, potrivit autorităților și rezidenților, după ce o linie electrică majoră din Kazahstan a fost deconectată, transmite AFP.

Rețelele celor trei foste republici sovietice sunt interconectate, iar prin Kazahstan sunt legate de rețeaua electrică rusă pe care o pot folosi pentru a acoperi lipsurile neașteptate, scrie Reuters.

Dar linia electrică nord-sud a Kazahstanului, care leagă sudul Kazahstanului dens populat și cei doi vecini ai săi de marile centrale electrice din nordul Kazahstanului și rețeaua rusă, a fost deconectată marți dimineață din cauza „dezechilibrelor de urgență” în partea central-asiatică a rețelei, a spus operatorul de rețea KEGOC.

Au fost raportate întreruperi în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almaty, și în câteva orașe importante din sud, aproape de granițele cu Uzbekistan și Kârgâz.

Autoritățile din Uzbekistan și Kârgâzstan au declarat că repornesc centralele electrice după opriri de urgență și că vor rămâne inițial deconectate de la rețeaua din Asia Centrală.

Românii, speriați de un posibil BLACKOUT

Scenariul privind o pană de curent generală în toată Europa, un așa-numit blackout care ar lipsi sute de milioane de persoane de surse de curent, a creat îngrijorări serioase.

Totul a pornit de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale, când întreruperile de energie electrcă ar putea fi chiar de o săptămână.

După apariția știrii potrivit căreia ar urma un "Blackout", o pană de curent catastrofală la nivel european, psihologul Radu Leca a declarat în exclusivitate pentru DC NEWS că efectul acestui anunț ar putea fi ca românii să înceapă să își facă provizii, să cumpere generatoare electrice, dar și baterii. 

"Pentru oamenii de la țară nu se va schimba nimic. Ei cel mai probabil își vor continua viața așa cum au făcut-o până acum. În schimb, cei din Capitală sau din alte orașe mari ale României ar putea începe să își facă provizii. În primul rând, oamenii vor avea grijă să aibă provizii de apă în case. În plus, românii își vor cumpăra baterii și motorină pentru generatoarele de curent.", a explicat psihologul Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel