Kazahstan: Massimov și alți oficiali, arestați sub suspiciunea de trădare
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Mai mulți kazahi au fost arestați pentru suspiciuni de trădare.

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate, fără a oferi mai multe detalii, transmite Agerpres. Karim Massimov fusese anterior demis pe fondul revoltelor din ţară, iar arestarea a intervenit după lansarea unei anchete pentru înaltă trădare. 

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat vineri că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe. Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări.

Putin și-a trimis expertul pe invazii

Misiunea trupelor ruse în Kazahstan este condusă de Generalul Colonel Andrei Serdyukov, cel care a a fost la conducerea operațiunii militare care s-a finalizat cu anexarea ilegală a Crimeei. Între timp, dictatorul Nazarbayev pare că a fugit, iar autoritățile ar evita să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”.

Intervenția foarte rapidă a trupelor ruse sub auspiciile „forțelor de menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO, un fel de variantă a NATO a statelor din fosta URSS, ridică o serie de întrebări.

Trupele trimise în Kazahstan vor fi conduse de comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, Generalul Colonel Andrei Serdyukov.

În primăvara lui 2014, acesta a condus operațiunea de anexarea Crimeei, iar în 2019 a condus un grup militar rus în Siria.

Serdyukov ar fi fost, de asemenea, responsabil de formarea și antrenarea grupului de forțe de ocupație ruse din Donbass (pseudonimul „Sedov”/«Сєдов»), susține publicația ucraineană NV.

Cât va dura misiunea - termen nespecificat

Potrivit Reprezentantul Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, durata ”misiunii” din Kazahstan este limitată, dar încă nu au fost anunțate termene precise.

În prezent se cunoaște faptul că 75 de avioane militare rusești de transport - IL-76 și An-124 - sunt implicate în transferul armatei ruse în Kazahstan, iar transferul are loc non-stop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel