Karmenu Vella: Comisia Europeană va adopta noi orientări privind integrarea serviciilor de ecosisteme şi de infrastructură verde
Comisia Europeană va adopta, în curând, noi orientări privind integrarea serviciilor de ecosisteme în procesul de luare a deciziilor şi de infrastructură verde, pentru că trebuie să stimulăm economia regenerativă, circulară şi să promovăm politici agricole durabile, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.
'Comisia Europeană va adopta, în curând, noi orientări privind integrarea serviciilor de ecosisteme în procesul de luare a deciziilor şi de infrastructură verde. Trebuie să stimulăm economia regenerativă, circulară, să promovăm politici agricole durabile. Sprijinul opiniei publice este foarte mare, în acest sens. Atitudinea europenilor faţă de biodiversitate demonstrează că o mare majoritate a populaţiei este preocupată de pierderea biodiversităţii şi recunoaşte legăturile dintre aceasta şi schimbările climatice. Comisia Europeană tocmai a înregistrat o iniţiativă a cetăţenilor europeni, de protejare a biodiversităţii şi albinelor şi cred că aceasta reprezintă o reflectare preocupării cetăţenilor noştri pentru natură', a spus Vella. Oficialul european a menţionat că Uniunea Europeană va obţine progrese efective pe domeniul mediului prin conlucrarea dintre miniştrii de resort.
'Aceste două zile de Consiliu au relevat o serie de aspecte pozitive. Au demonstrat că Uniunea Europeană, conlucrând, poate să obţină progrese efective. Am discutat două teme presante din domeniul mediului, şi anume biodiversitatea şi calitatea apei. O concluzie foarte încurajatoare a fost frecvenţa cu care miniştrii discutau pe marginea preocupărilor legate de mediu, de biodiversitate, de schimbarea climatică. Deci, toată lumea înţelege legăturile dintre aceste puncte. Evaluarea privind biodiversitatea şi serviciile de ecosistem au relevat foarte clar acest aspect.
Dacă nu protejăm biodiversitatea şi o poluăm prin pierderea ecosistemelor atunci nu obţinem, nu realizăm obiectivele stabilite în Acordul de la Paris şi totul va fi doar o iluzie. Va trebui să îmbunătăţim rapid implementarea politicilor, a măsurilor care se regăsesc în strategie privind biodiversitatea, planul de acţiune privind natura şi măsurile privind polenizatorii', a subliniat comisarul european. Acesta a adăugat că, în privinţa calităţii apei, există o serie de angajamente politice menite să rezolve problema deşeurilor marine.
'A doua temă despre care am discutat azi este cea a calităţii apei, mai ales problema prezenţei plasticelor în apa de băut. La Consiliul de la La Valetta, în timpul Preşedinţiei malteze, am convenit asupra nevoii de acţiuni ambiţioase în acest domeniu. De atunci, am elaborat nişte angajamente politice pentru a rezolva problema deşeurilor marine. Strategia pentru plastic, cu iniţativa emblematică prin care se interzice folosirea plasticelor de unică folosinţă şi reducerea deşeurilor de plastic din toate sursele, este o contribuţie la această strategie. În directiva modernizată privind apa includem cerinţe de monitorizare privind plasticul şi Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a ajuns la concluzia că riscurile din adăugarea microplasticelor în mod intenţionat în anumite produse este justificată şi va trebui să cercetăm sursele de microplastice, de exemplu în domeniul folosirii cauciucurilor şi a produselor textile din plastic.
Evaluarea Directivei privind tratarea apei uzate urbane va avea în vedere dacă regulile existente sunt suficiente sau mai trebuie să le adăugăm', a susţinut Karmenu Vella. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, prezidează, marţi, alături de viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniştrilor de resort din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Reuniunea are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi reuneşte miniştrii pentru mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News