Kamala Harris vs. Donald Trump. Ce spun sondajele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Mai multe sondaje de opinie au măsurat recent șansele unor potențiali candidați democrați, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris.

Anunțul retragerii lui Joe Biden din alegerile prezidențiale ar putea modifica rezultatele sondajelor de opinie anterioare. Cursa va fi totuși foarte strânsă, așa cum arată majoritatea sondajelor publicate în presa americană în ultimele săptămâni, scrie Le Figaro.

După dezbaterea eșuată a lui Joe Biden împotriva lui Donald Trump, numeroase sondaje de opinie au măsurat de fapt șansele mai multor alți potențiali candidați democrați, inclusiv vicepreședintele Kamala Harris. Potrivit televiziunii americane ABC, Donald Trump este cu mult înainte, cu 46% din intențiile de vot, față de Kamala Harris (42%) în media celor 37 de sondaje efectuate.

Diferența se micșorează, totuși, la ultimele măsurători luate după dezbaterea dezastruoasă a lui Joe Biden împotriva lui Trump, care i-a determinat parțial decizia de a se retrage. După cum indică Washington Post, în media celor unsprezece sondaje care au urmat dezbaterii, Trump este în fața lui Harris cu 1,5 puncte față de 1,9 puncte înaintea lui Biden.

Dacă luăm în calcul o a treia candidatură, precum cea a independentului Robert Francis Kennedy Jr., decalajul este și mai mic, dar în avantaj se află tot președinte, cu 48%, față de 47%, cât are Kamala Harris.

New York Times notează că actualul vicepreședinte Kamala Harris ar putea puncta mai bine în anumite state swing decât Joe Biden. În Virginia, vicepreședintele mărește diferența față de avantajul pe care Biden o avea deja în sondajele de opinie. Harris ar putea obține, de fapt, un scor mai bun în rândul tinerilor alegători, al alegătorilor de culoare și al femeilor.

„Încă din aprilie, sondajele sugerau că Kamala Harris era mult în urma lui Joe Biden, dar ea a câștigat teren în sondajele recente”, notează cotidianul american.

Situație delicată pentru Kamala Harris

În orice caz, un sondaj Ipsos a arătat în iulie că 70% dintre alegătorii simpatizanți cu Partidul Democrat s-au declarat „mulțumiți” dacă Joe Biden se retrage în favoarea vicepreședintelui său. În același sondaj, 29% dintre ei susțin candidatura Kamalei Harris, față de 7% care îl susțin pe guvernatorul Californiei Gavin Newsom, sau chiar 4% care o susțin pe Michelle Obama. Cu toate acestea, o mare parte a respondenților nu comentează: 15% spun că sunt indeciși și 31% nu răspund la întrebare.

Un alt sondaj, Yougov, realizat pentru The Economist, raportează că susținătorii democraților aprobă mai întâi o candidatura Kamalei Harris la 73%. Ea este urmată de fostul militar și ministru al Transporturilor, Pete Buttigieg, cu 56% și Bernie Sanders, cu 52%. Acesta din urmă, în schimb, stârnește cea mai largă dezaprobare.

Prin urmare, consensul rămâne fragil în jurul actualului vicepreședinte. Recenta tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump și retragerea bruscă a lui Joe Biden în ciuda aparentei obstinații a echipelor sale din ultimele săptămâni ar putea, totuși, să schimbe în mare măsură rezultatele sondajelor de opinie.

Convenția Națională Democrată se întrunește miercuri pentru a stabili procesul de selectare a unui nou candidat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel