Kamala Harris, susținută de o fostă primă-doamnă a SUA: Viitorul este aici!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Kamala Harris, candidata Partidului Democrat la președinția SUA, este susținută de o fostă primă-doamnă.

Convenția Democratică a început luni seară, la Chicago, și se va desfășura timp de patru zile, iar scopul acesteia este de a o învesti pe Kamala Harris, actualul vicepreședinte, drept candidat în cursa pentru Casa Albă, o cursă în care se va confrunta cu Donald Trump, fostul președinte.

La acest eveniment, conceput inițial pentru Joe Biden, dar care s-a retras din cursă în 21 iulie, nume importante din rândul democraților își vor arăta susținere pentru cea care ar putea deveni prima femeie-președinte al SUA.

Astfel, Hillary Clinton a urcat pe scena de la Chicago, iar în aplauzele celor prezenți la Convenția Democratică a declarat că: ”Viitorul este aici! Mi-aș dori ca mama mea și mama Kamalei să îl poată vedea”.

La opt ani distanță de înfrângerea zdrobitoare suferită în alegerile prezidențiale din 2016, fostul senator și secretar de stat s-a integrat, împreună cu vicepreședintele Kamala Harris, în lunga poveste a mișcării pentru drepturile femeilor, de la adoptarea celui de-al 19-lea amendament, care a garantat femeilor dreptul la vot, până la alegerile din noiembrie. 

„Povestea vieții mele și istoria țării noastre este că progresul este posibil. Dar nu este garantat”, a declarat Clinton, care a fost prima femeie nominalizată pentru a conduce lista prezidențială a unui partid majoritar. „Trebuie să luptăm pentru el. Și să nu renunțăm niciodată”.

În audiența de la United Center, unele femei au putut fi văzute ștergându-și ochii - inclusiv Gwen Walz, soția contracandidatului lui Harris, guvernatorul Minnesota Tim Waltz - și dând din cap când Clinton a glumit despre faptul că Donald Trump râdea de ea și de râsetele lui Harris. 

Când l-a menționat pe Trump și condamnarea sa penală, mulțimea a răspuns cu scandări de genul „închideți-l!” - o reluare ironică a scandărilor folosite de susținătorii lui Trump împotriva lui Clinton în urmă cu opt ani. Ea a zâmbit și a dat din cap înainte de a trece mai departe, notează NBC.

După ce a dominat Partidul Democrat timp de decenii împreună cu soțul său, Bill Clinton, de când acesta a fost ales președinte în 1992, Clinton a dispărut în mare parte din ochii publicului începând din 2016.

Unii democrați i-au reproșat ei și echipei sale de campanie că au fost prea încrezători înainte de ziua alegerilor din acel an, când erau siguri că îl vor învinge pe Trump fără probleme.

Harris, mulțumiri pentru Biden

Vorbind clar și energic, Joe Biden a părut să se bucure de șansa de a-și apăra dosarul, de a-și susține vicepreședintele și de a trece la atac împotriva lui Trump.

Discursul său a amintit mai mult de Biden care a câștigat în 2020 decât de candidatul unic, mormăitor și uneori incoerent, a cărui prestație la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie a provocat căderea campaniei sale de realegere.

În comentariile sale, Biden a repetat tema sa din 2020, potrivit căreia ”suntem într-o bătălie pentru sufletul Americii”, și a subliniat de ce Harris și contracandidatul ei, Tim Walz, sunt cei mai bine pregătiți să o ducă.

”Datorită vouă, am avut cei mai extraordinari patru ani de progres din istorie, punct”, a declarat Biden. Apoi a intervenit: ”Spun noi, adică eu și Kamala”, împărțind meritele pentru cele mai populare succese ale sale cu vicepreședintele căruia i-a predat operațiunea sa politică.

Harris și-a făcut apariția neanunțată pe scenă la începutul programului de maximă audiență al convenției, luni seară, pentru a-i mulțumi lui Joe Biden pentru leadership-ul său, și a urmărit comentariile acestuia din tribune.

”Joe, îți mulțumesc pentru conducerea ta istorică, pentru întreaga ta viață în serviciul națiunii noastre și pentru tot ceea ce vei continua să faci. Îți suntem recunoscători pentru totdeauna”, a spus Kamala Harris, citată de AP.

Proteste și marșuri pro-Palestina la Chicago

Mii de protestatari pro-palestinieni, majoritatea pașnici, au mărșăluit luni la Chicago, în timp ce președintele Joe Biden sosea pentru deschiderea Convenției Naționale Democrate, într-o demonstrație de forță împotriva sprijinului administrației sale pentru Israel în războiul din Gaza, relatează Reuters, scrie Agerpres.

După ore de demonstrații pașnice, zeci de protestatari au rupt o parte din gardul de securitate perimetral, atrăgând poliția antirevoltă care a arestat patru persoane. După spargerea gardului, mulțimea și-a îndreptat frustrarea către vicepreședinta Kamala Harris, numind-o pe candidata democrată ”Killer Kamala”.

Protestatarii pro-palestinieni au fost mai puțini decât zecile de mii prognozate de organizatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel