Data publicării:

Kaczyński: Occidentul ne este străin cultural, dar stăm braț la braț cu SUA și Marea Britanie. Germania vrea o Europă după propria sa imagine

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Liderul partidului de guvernământ PiS al Poloniei, Jarosław Kaczyński, și-a amintit de prima sa vizită în Europa de Vest în 1989 și a dezvăluit cum -sa convins atunci că Occidentul este destul de străin de Polonia.

Vorbind la Forumul Economic Karpacz, Kaczyński a amintit cum Polonia a ajuns să adere la UE. El a recunoscut că scopul principal este accesul la piețele și fondurile europene, spunând că pur și simplu nu pare să existe altă cale de dezvoltare a Poloniei.

El a recunoscut că a existat un decalaj cultural între Polonia și Europa de Vest. Kaczyński și-a amintit că a observat acest lucru la Viena în 1989, în timpul vizitei sale.

„Când am văzut lucruri pe care nu vreau să le descriu aici, mi-am dat seama că mă aflam într-o zonă culturală diferită”, a spus el.

Acesta este motivul pentru care, a afirmat el, Polonia a intrat în UE înțelegând că nu va accepta în totalitate aceste norme culturale diferite. A existat o moțiune parlamentară privind menținerea suveranității culturale și s-a înțeles că nu va exista nicio ingerință din partea instituțiilor UE în chestiuni de cultură și conștiință.

Germania vrea o Europă după propria sa imagine

Problema este, totuși, că Germania pare să încerce să construiască o Europă după propria imagine, folosind puterea economică și influența sa în UE, a avertizat el. Acesta a reamintit publicului ideea de „Mitteleuropa”, care a stat în spatele obiectivelor Primului Război Mondial și a constat în dominația asumată a Imperiului Prusac asupra Europei Centrale, anexarea teritoriilor sale și exploatarea și germanizarea popoarelor sale. Polonia urma să fie independentă, dar subordonată Germaniei. Kaczyński a susținut că aceasta este viziunea la care Germania a revenit acum și că Polonia trebuie să i se opună.

Liderul partidului de guvernământ consideră că cei mai mari aliați ai Poloniei și Ucrainei sunt Marea Britanie și Statele Unite, dar nu în termeni culturali, unde ambele au mers în multe privințe chiar mai departe decât multe țări din Europa de Vest. Cu toate acestea, alianța este puternică, deoarece se bazează pe respectul reciproc pentru diferitele valori ale celuilalt.

Kaczyński a spus că președintele Biden are opinii radicale cu privire la multe chestiuni culturale, dar Polonia este braț la braț atât cu SUA, cât și cu Marea Britanie în sprijinirea Ucrainei în rezistența la agresiunea rusă, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel