Data actualizării:
Data publicării:

Kövesi a semnat, la Chișinău, un acord de cooperare între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Procuratura Generală a Republicii Moldova
Sursă foto: Facebook Procuratura Generală a Republicii Moldova

La Chișinău a fost semnat un acord de cooperare între Procuratura Generală și Parchetul European de către Laura Codruța Kövesi și Dumitru Robu.   

Alegeri prezidentiale 2024

Conducerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, s-a întâlnit astăzi cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată în vizită de lucru la Chișinău. În cadrul întrevederii, părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupție, inclusiv cele de corupție la nivel înalt și perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informații și experiență, dar și cooperare operațională la investigarea cazurilor ce țin de competența instituțiilor.

Procurorul General interimar, Dumitru Robu în cadrul discuțiilor a menționat, că pentru Procuratura Republicii Moldova, la moment constituie priorități investigarea dosarelor de corupție, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar și urmărirea bunurilor infracționale. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt disponibili în continuare pentru interacțiune la efectuarea investigațiilor în comun cu omologii de peste hotare.

La rândul său, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a comunicat că Parchetul european, în limitele competenței va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova.

După discuţiile purtate, Procurorul General interimar, Dumitru Robu şi procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, au semnat acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European (în continuare Acord).

În temeiul Acordului enunțat, părțile au stabilit o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova.

Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la:

- cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;

- indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;

- constituirea echipelor comune de anchetă;

La fel, s-a convenit între părți, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, poate sprijini în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției, conform Deschide.md.

Kovesi vrea să ajute Moldova pentru aderarea la UE

 

Parchetul European este pregătit să ajute Republica Moldova în parcursul său european, a declarat astăzi la Chişinău şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

Ea a subliniat că lupta împotriva corupţiei ar trebui să fie un proiect de ţară şi că întreaga societate ar trebui să fie implicată în acest proces.

Preşedinta Maia Sandu i-a cerut ajutor în investigarea fraudelor comise de oligarhii moldoveni fugari, dar şi în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene. Laura Codruţa Kovesi se află până pe 14 iulie într-o vizită de lucru la Chişinău, scrie Rador. 

Maia Sandu îi cere lui Kovesi să o scape de corupții din Republica Moldova

 

”Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor.

Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel