Justiţia europeană dă verde la închirierea locuinţelor prin Airbnb
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a validat marţi o lege din Franţa care reglementează închirierea apartamentelor pe perioade scurte de timp, în scop turistic.

Curtea a decis într-un dosar care a pus faţă în faţă Primăria oraşului Paris şi doi proprietari de apartamente care au utilizat platforma de închiriere a locuinţelor Airbnb, informează AFP. Această decizie a CJUE era foarte aşteptată deoarece, la fel ca şi Parisul, mai multe metropole europene se confruntă cu o penurie de locuinţe şi au încercat să legifereze pentru a lupta cu fenomenul închirierii locuinţelor în scop turistic prin platforma Airbnb.

'O reglementare naţională care supune autorizării prealabile închirierea, în mod repetat, a unui spaţiu cu destinaţie de locuinţă pentru perioade scurte unei clientele ocazionale care nu îşi stabileşte domiciliul în spaţiul respectiv este conformă cu dreptul Uniunii. Combaterea penuriei de locuinţe destinate închirierii pe termen lung constituie un motiv imperativ de interes general care justifică o astfel de reglementare', a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Judecătorii europeni au fost sesizaţi în 2018 de Curtea de Casaţie din Franţa să răspundă la mai multe întrebări care se referă la dispoziţiile din Codul francez al construcţiilor şi al locuinţelor. Aceasta după ce anterior, Curtea de Casaţie din Franţa a fost sesizată de doi proprietari de garsoniere din Paris, condamnaţi la plata unor amenzi de 40.000 de euro pentru că şi-au scos la închiriat locuinţele fără o autorizaţie prealabilă din partea primăriei din Paris.

'Curtea a apreciat că reglementarea în cauză nu este exclusă din domeniul de aplicare al Directivei 2006/123 pentru motivul că ar constitui o reglementare generală, aplicabilă fără distincţie oricărei persoane, în materie de amenajare sau de dezvoltare a teritoriului şi, în special, de amenajare urbană. Astfel, deşi reglementarea menţionată urmăreşte să asigure o ofertă suficientă de locuinţe destinate închirierii pe termen lung la preţuri accesibile, aceasta nu vizează însă decât persoanele care efectuează un anumit tip de închiriere', au apreciat judecătorii de la CJUE. Afacerea nu s-a încheiat încă în Franţa deoarece judecătorii francezi vor trebui să verifice dacă edilii Parisului vor aduce dovezi privind existenţa unei penurii de locuinţe.

În luna decembrie a anului trecut, tot Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Airbnb nu poate fi reglementată ca o agenţie imobiliară care îşi vinde serviciile online. Această decizie a pus capăt unei bătălii îndelungate între Airbnb şi companiile hoteliere tradiţionale din Europa, care susţineau că platforma oferă servicii similare cu ale lor fără a fi însă supusă aceloraşi reglementări. Atunci CJUE a decis că activitatea Airbnb ar trebui calificată drept 'serviciu al societăţii informaţionale' şi în consecinţă 'Franţa nu poate cere Airbnb să deţină o licenţă de agent imobiliar profesionist', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel