Justiția din Japonia vs. justiția din România. Tudorel Toader: Ei sunt în slujba cetățeanului și magistrații români sunt în slujba statului de drept
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a vorbit despre justiția din Japonia, în comparație cu justiția din România.

„Eram la o întrevedere oficială la Tokyo cu ministra justiției din Japonia. La un moment dat întreb eu: ”doamna ministru, cât durează un proces la dvs. cu termenul rezonabil, mai ales cele din zona penală” și zice: ”depinde”. Când am auzit cuvântul depinde, zic că e la noi. Zice: ”dacă e vorba de o cauză simplă sau medie ca și complexitate, opt luni, zece luni, 12 luni maxim, urmărire, dacă e penal, judecată la fond și cale de atac, dacă e o cauză mai complicată, zece luni, 12 luni, 14 luni maxim, urmărire, judecată, fond și cale de atac”. Zice: ”la dumneavoastră cum e?”. Îi zic: ”e tot la fel, numai că la noi unitatea de măsură nu-i luna, unitatea de măsură e anul”. Dânsa sigur a zis prima dată că n-a înțeles și era de neînțeles.

Întrebarea ministrului de justiție din Japonia

Zice: ”pot să vă întreb eu ceva?”. O întrebare de mare bun-simț, de mare finețe și de gândire în interesul drepturilor, libertăților, interesului public, zice: ”cum îi țineți magistrați pe cei care țin un an pe holurile instanțelor, zece ani, 12 ani, 14 ani?”. Zic: ”noi, știți, cu proceduri, excepții, libertăți, garanție, apărări, prezumție de nevinovăție, dar vă întreb eu cum îi faceți pe magistrații dvs. să termine în 10-12-14 luni de zile?”. Zice: ”dacă nu se încadrează, înseamnă că nu-s apți acestei profesii, un cetățean trebuie lăsat să-și ducă viața lui personală, socială, profesională, nu să-l ții pe holurile instanțelor”.

Guvernul (n.r României) spunea atunci spune și acum că nu interferăm cu munca de înfăptuire a justiției, că trebuie să nu le știrbim independența”, a spus Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

”Magistrații din Japonia au independența știrbită? Mă îndoiesc”, a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac.

„Nu, categoric nu, dar au altă concepție. Ei sunt în slujba cetățeanului și magistrații români sunt în slujba statului de drept”, a menționat rectorul Tudorel Toader.

Vezi emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel