Data actualizării:
Data publicării:

Deces al unui cunoscut ziarist. Ion Marin, adjunctul lui Dumitru Tinu, a încetat din viață

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ion Marin,  unul din ziariștii importanți ai presei românești, a încetat din viață la vârstă de 61 de ani. Ion Marin, ziarist de investigație cu formație juridică, director al ziarului "Ultima oră" și decan al Facultății de ziaristică Hyperion, a fost și unul din apropiații lui Dumitru Tinu din perioada de glorie a ziarului Adevărul.

Ion Marin a fost  publicist, scriitor și profesor universitar român. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Drept și Facultatea de Ziaristică; a avut o bursă la Fundația cotidianului „The Guardian" din Londra; este absolvent al cursului postuniversitar de științe juridice și al Colegiului Național de Apărare. Doctor în ordine publică și siguranță națională cu teza "Ordinea constituțională și siguranța națională în contextul integrării României în Uniunea Europeană", susținută la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza".

A lucrat ca redactor la „Scînteia" (1985-1989), la departamentul „Probleme cetățenești", făcându-se remarcat prin investigații și anchete sociale, dintre care unele au fost citate și la "Europa Liberă". În ziua de 22 decembrie 1989 a luat parte la redactarea textul prezentat la televiziune prin care "scînteiștii se deziceau de minciună" și a fost unul dintre ziariștii care și-a semnat articolul apărut în "Scînteia Poporului". În aceeași zi a propus numele de „Adevărul" , fiind ales președinte al consiliului FSN din ziar , iar trei zile mai târziu a fost ales președinte al adunării generale care a transformat ziarul „Scînteia" în ziarul „Adevărul". Ulterior a propus și adoptarea articolului 16, alin. 2 din Constituția României „Nimeni nu este mai presus de lege" ca slogan, ce a figurat pe frontispiciul ziarului până la cumpărarea acestuia de către Dinu Patriciu.

"Corupția în serial" serialul din Adevărul care se solda cu  demiterea unor miniștri

A fost acționar, membru al Consiliului Director și al Consiliului de Administrație al S.C. „Adevărul" S.A. al cărui director general era Dumitru Tinu.  În 1992, a devenit redactor șef adjunct deținând această funcție până în ianuarie 1996, când a demisionat din toate funcțiile deținute în semn de protest față de intențiile de vânzare a ziarului către un om de afaceri controversat. Timp de mai mulți ani (1991-1995) a publicat sub titlul „Corupția în serial", alături de Gheorghe Ioniță, un alt ziarist cunoscut, dispărut prea devreme dintre noi,  numeroase anchete ce s-au soldat cu demiterea unor miniștri și sancționarea altor demnitari. De asemenea, a publicat în acest ziar, pe lângă alte sute de articole, zeci de editoriale de pagina întâi.

În 1996, a preluat de la S.C. „Adevărul" săptămânalul „Exclusiv" și a înființat ziarul independent „Ultima Oră" (serie nouă, ziarul fiind fondat în anul 1914), pe care îl conduce și în prezent. În 2007, pentru o scurtă perioadă a fost și director al cotidianului „Atac". Ion Marin a publicat în cotidianele la care a lucrat, precum și în alte publicații, peste 4.000 de articole, editoriale, anchete.

Redacția Adevărul în perioada de glorie, când la conducerea ziarului se afla Dumitru Tinu. Mulți dintre foștii colegii nu se mai află printre noi.

Ion Marin este cunoscut și ca jurnalist de televiziune. În anul 1996, a fost angajat ca realizator la Televiziunea Română, iar între anii 1998-2002 a fost membru al Consiliului de Administrație a SRTV, perioadă în care a realizat numeroase anchete și talk-show-uri. Ca realizator de televiziune, a mai colaborat la Antena 1, Prima TV, TVRM, Nova TV și OTV.

Ca scriitor a debutat în anul 1977 în revista "Luceafărul". A publicat proză în reviste literare, precum "SLAST", "Luceafărul", "Adevărul literar și artistic", fiind inclus și în antologia "Călători în Arcadia" (2000). A publicat romanul "Vremea șacalilor", precum și volumele de proză scurtă "Noaptea dintre milenii" (2011) și "Semințele ca niște schije" (2014). Colaborează la revista "Punctul critic" (2010) condusă de scriitorul Eugen Uricaru, la alte publicații literare.

Din 2003, Ion Marin predă la Universitatea Hyperion din București la Facultatea de Jurnalism, mai întâi ca profesor asociat, lector universitar, conferențiar și apoi profesor universitar doctor, titular la disciplinele „Drept constituțional", "Dreptul comunicării", „Geopolitică și securitate globală" și "Jurnalism și terorism". A mai predat cursuri de jurnalism, între care „Conceperea și elaborarea ziarului" și „Mass-media și politica". În anul 2011 a devenit decanul Facultății de Jurnalism, din cadrul Universității Hyperion.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel