Data actualizării:
Data publicării:

Jurământul olimpic, schimbat. Termenii 'incluziune' şi 'egalitate', introduși la JO de la Tokyo

Autor: Andrei Itu | Categorie: Sport
WhatsApp
Jurământul olimpic, schimbat. Termenii 'incluziune' şi 'egalitate', introduși la JO de la Tokyo
Jurământul olimpic, schimbat. Termenii 'incluziune' şi 'egalitate', introduși la JO de la Tokyo

Jurământul pe care sportivii, antrenorii şi arbitrii îl vor depune la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo va include, în premieră, termenii "incluziune" şi "egalitate", în urma unei modificări a textului aprobată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), urmând o recomandare a Comisiei Sportivilor, informează agenţia EFE.

Doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri (un bărbat şi o femeie) vor jura, cu mâna pe drapelul olimpic şi în numele colegilor lor, "să respecte şi să se conformeze regulilor, în spiritul de fair-play, incluziune şi egalitate".

"Împreună suntem solidari şi ne angajăm pentru un sport fără dopaj, fără înşelăciune, fără nicio formă de discriminare. O facem pentru onoarea echipelor noastre, pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului şi pentru a face lumea un loc mai bun prin intermediul sportului", se scrie în noul text al jurământului.

Până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, protocolul stipula: "Ne-am angajat să participăm la aceste Jocuri Olimpice respectând şi conformându-ne normelor în spiritul de fair-play. Toţi suntem dedicaţi unui sport fără dopaj şi înşelăciune. O facem pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre şi pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului".

Solicitările grupurilor de sportivi în favoarea diverstităţii au determinat CIO să autorizeze, în premieră, gesturi de solidaritate sau de protest pe stadioanele olimpice, întotdeauna înainte de competiţie şi dacă nu perturbă participarea altor sportivi.

Amintim că naţionala olimpică de fotbal a României a remizat în ultima partidă dinaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. 

"În prima repriză, România a avut mai multe ocazii decât adversarii. Întâi, Sîntean a reluat moale din 11 metri după o recuperare excelentă a lui Rațiu și o depășire frumoasă a unui jucător saudit (8). Apoi, Vali Gheorghe nu a reușit să reia din apropiere centrarea ideală a lui Sîntean (10).

După startul bun de partidă al tokyotricolorilor, oaspeții au contrabalansat printr-o reluare cu capul puternică, dar pe lângă poartă (23) și un șut slab, pe jos și pe centrul porții, respins de Marin (29.

Primele 45 de minute s-au încheiat cu un voleu din careu al lui Rațiu, după o preluare excelentă pe piept, respins însă în corner de fundași (40).

În repriza secundă numărul ocaziilor de poartă a scăzut, jocul a devenit însă mai încrâncenat și uneori chiar pe contre. Cel mai important al nostru a venit după o urcare inspirată a lui Pașcanu care l-a lansat ideal, pe jos, pe Vali Gheorghe, dar fotbalistul Astrei, singur cu portarul, nu a mai apucat să finalizeze (55).

Oaspeții au avut o singură mare ocazie de gol în prelungiri, dar au șutat peste poartă din doar câțiva metri, în urma unei respingeri a portarului nostru", anunță FRF.

Lotul complet pentru Olimpiadă 

Fotbal (18 jucători + 4 rezerve): Portari - Marian Mihai Aioani, Mihai Maximilian Popa, Ştefan Târnovanu; Fundaşi - Tudor Cristian Băluţă, Radu Ştefăniţă Boboc, Andrei Chindriş, Virgil Eugen Ghiţă, Andrei Florin Raţiu, Florin Ştefan, Alexandru Ştefan Paşcanu, Ricardo Florin Grigore; mijlocaşi - Mihai Alexandru Dobre, Ion Gheorghe, Marius Mihai Marin, Dragoş Ionuţ Nedelcu, Eduard Marian Florescu, Antonio Sefer, Virgil Andrei Ciobanu, Marco Alexandru Dulca; atacanţi - Andrei Sîntean, George Dănuţ Ganea, Valentin Gheorghe; Antrenori: Mirel Matei Rădoi, Constantin Nicolae Dică, Florin Constantinovici Schreiber, Leontin Toader; 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel