Jumătate dintre românii din Spania, afectaţi de noile restricţii de pe piaţa muncii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
romanii din spania si-au pierdut locurile de munca
romanii din spania si-au pierdut locurile de munca

Românii care au avut un loc de muncă în Spania şi l-au pierdut şi nu s-au prezentat în termen de 15 zile la oficiul de muncă pentru a declara că sunt în căutarea unui loc de muncă au pierdut total dreptul de muncă în Spania, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa.

"În ciuda faptului că în Buletinul Oficial din 22 iulie în care sunt publicate restricţiile de muncă pe piaţa Spainei pentru români, spune că ele vor fi aplicate la fel ca în perioada 2007-2009, Oficiile de muncă au primit un regulament în care îi includ pe toţi românii care nu sunt înscrişi în registrele de muncă. Toţi românii din Spania care au avut un loc de munca şi l-au pierdut şi care nu s-au prezentat în timp de 15 zile la oficiul de muncă pentru a spune că este în căutarea unui loc de munca, cât şi cei care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reînnoi această situație, au pierdut total dreptul de muncă în Spania. Reamintim că înscrierea în registrele de muncă este opțional, nu este obligatoriu insa pierzi acest drept automat daca nu renovezi la un interval de trei luni", se arată în comunicatul Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa.

Federaţia susţine că această noutate schimbă total mesajul de fond al acestor restricţii, ele aplicându-se nu doar celor care au venit după 22 iulie 2011, ci şi multor români care în aceste momente nu lucrează sau lucrează la negru şi intenţionează să găsească un loc de muncă, însă nu sunt înscrişi ca fiind căutători de muncă.

"De asemenea, acestă masură îi va afecta şi pe toti românii care au plecat în vacanţă în România şi intenţionează să vină şi să lucreze. Foarte mulţi români în perioada de vară pleacă în ţară şi se şterg din registrele oficiilor de muncă ca să nu plăteacă cotizație pe perioada concediului. Noi apreciem că masura aceasta afectează mai mult de 50% dintre românii care sunt în Spania înainte de 22 iulie 2011", se mai arată în comunicat.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa a trimis un mesaj Ministerului Muncii pentru a schimba mesajul eronat publicat pe www.madrid.mae.ro, din care reiese că restricţiile nu vor afecta pe cei care sunt veniţi înainte de 22 iulie 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel