Data actualizării:
Data publicării:

Județul din România unde BERD acordă un împrumut de 20 MILIOANE de EURO!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Consiliul de Administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat, vineri, noua strategie pentru România, care va defini implicarea şi investiţiile băncii în ţară în următorii cinci ani, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.  Peste 210.000 de locuitori din judeţul Buzău vor avea acces la servicii îmbunătăţite de apă şi canalizare. 

Totul se datorează graţie unui împrumut în valoare de 20 de milioane de euro oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) operatorului regional de apă şi canalizare S.C. Compania de Apă SA Buzău, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare. 

Împrumutul va contribui la creşterea accesului la servicii de apă şi canalizare, cu accent în special pe comunităţile cu mai puţin de 10.000 de locuitori. Îmbunătăţirile aduse infrastructurii vor reduce pierderile de apă cu 500.000 de metri cubi pe an şi vor creşte volumul de apă tratată cu 800.000 de metri cubi pe an, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. 

Noul împrumut BERD face parte din programul regional de investiţii

Noul împrumut BERD face parte din programul regional de investiţii în valoare de 293 milioane de euro, la care UE contribuie cu fonduri adiţionale în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (Large Infrastructure Operational Programme).

Finanţarea către Compania de Apă Buzău este acordată în cadrul Facilităţii BERD de Infrastructură Sustenabilă de Apă (EBRD Sustainable Water Infrastructure Facility -'SWIFT') prin care se continuă cooperarea de lungă durată a Băncii avută cu companiile româneşti de apă, ce vizează alinierea sectorului la legislaţia, politicile şi practicile UE.

Al cincilea împrumut BERD în cadrul SWIFT

Acesta este al cincilea împrumut BERD în cadrul SWIFT. 'Importanţa accesului la serviciile de apă devine şi mai evidentă în contextul pandemiei de coronavirus. O infrastructură de apă deficitară poate aduce comunităţilor riscuri suplimentare şi creşte costurile economice ale epidemiei, cu impact atât la nivelul economiei naţionale cât şi asupra veniturilor consumatorilor casnici - atunci când populaţia nu poate lucra din cauza îmbolnăvirii sau a carantinei', se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

BERD, care îşi continuă activitatea în România şi în alte ţări în care investeşte, a finanţat sectorul de apă din România încă din 1995, acordând către 24 de operatori de apă împrumuturi totalizând o jumătate de miliard de euro. Pentru aceste proiecte, BERD de asemenea a mobilizat granturi UE în sumă de peste două miliarde de euro.

BERD a adoptat noua strategie pentru România

Activitatea BERD în România va include măsuri care răspund la criza coronavirus şi susţin eforturile de redresare economică. Astfel, în perioada 2020 - 2025, investiţiile şi politicile BERD vor sprijini: infrastructura durabilă şi dezvoltarea regională; creşterea productivităţii, prin susţinerea companiilor private în expansiune şi îmbunătăţirea abilităţilor forţei de muncă; precum şi intermedierea financiară şi dezvoltarea în continuare a pieţelor de capital.

'BERD este bine poziţionată pentru a susţine modernizarea economiei româneşti, inclusiv pentru a ajuta ţara să depăşească impactul coronavirusului. Vom canaliza investiţiile în zone unde România are nevoie de cel mai mult sprijin: dezvoltarea infrastructurii, în special în regiuni; stimularea productivităţii în sectorul privat şi dezvoltarea în continuare a sectorului financiar şi a pieţelor de capital', a declarat Mark Davis, care a preluat postul de a preluat rolul de Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria la 1 aprilie 2019.

BERD este un investitor important în România şi îmbină investiţiile directe cu sprijinul pentru reforme care contribuie la îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară şi la mobilizarea investiţiilor din alte surse. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel