Data publicării:

Băsescu interpretează Constituția împotriva Legii Macovei. Update: Procuroarea președintelui, aleasă șefă la CSM

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Root
WhatsApp

 Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală, o susținătoare a președintelui Traian Băsescu, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii și-au depus candidaturile pe site-ul  CSM. Preşedintele Traian Băsescu a venit la ședința de alegeri răsturnând procedurile folosite până în prezent, printr-o nouă interpretare a Constituției. Președintele a explicat că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte. Până acum, pe baza legii Macovei, ministrul Justiției făcea propunerile, iar președintele le valida. Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 10 voturi pentru, în timp ce contracandidatul său, judecătorul Mircea Aron a fot votat de opt membri CSM.

Update: În urma votului de vineri al membrilor CSM, Oana Schmidt Hăineală devine astfel primul procuror care va ocupa funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior alegerii șefului CSM, urmează să fie anunţate candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte. Surse din magistratură susţin că va fi doar candidatura Alinei Ghica la funcţia de vicepreşedinte al CSM, scrie Mediafax.

Dacă zvonurile vor fi confirmate, atunci ipoteza vehiculată încă de anul trecut, potrivit căreia cele două magistrate, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală vor face rocada la vârful CSM, se va adeveri.

Potrivit CV-ului, Oana Andrea Schmidt Hăineală a fost, din ianuarie 2012, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales în CSM, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, pentru un mandat de şase ani. În perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, Hăineală a ocupat funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cu grad de profesional de parchet de pe lângă curtea de apel, iar din februarie până în iulie 2010 a fost consilier al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: Hăineală a mai ocupat şi funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor, în perioada mai 2009 - februarie 2010, şi a fost director al Direcţiei pentru Relaţia cu Ministerul Public şi de prevenire a criminalităţii şi a corupţiei din Ministerul Justiţiei. Din august 2004 până în mai 2008, Oana Andrea Schmidt Hăineală a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anterior fiind procuror şef al Biroului de anchete speciale magistraţi şi poliţişti Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. Toate calificativele profesionale primite de Hăineală au fost "foarte bine", reiese din CV-ul noului președinte al CSM. Oana Schmidt Hăineală a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a urmat cursuri postuniversitare de drept penal şi criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, cursuri postuniversitare de management organizaţional la Universitatea din Bacău, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea naţională – Evaluarea informaţiilor" la Colegiul Galillee, Israel. De asemenea, Hăineală a finalizat două masterate în "Ştiinţe militare şi informaţii", la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi în "Securitate şi apărare naţională" la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". În anul 2011, Oana Schmidt Hăineală a obţinut şi o diplomă de doctorand în Ştiinţe Militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare Carol I". În proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmărite în calitate de preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală arată că urmăreşte o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului, în consonanţă cu cele surprinse în concluziile şi recomandările Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Băncii Mondiale, Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv de Comisia de la Veneţia.

 Ea prezintă în proiect modul în care vede consolidarea Justiţiei ca putere în stat prin întărirea autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat şi a independenţei atât a judecătorilor cât şi a procurorilor, precum şi asigurarea managementului de sistem.

 La rândul său, judecătorul Mircea Aron arată în proiectul de candidatură la funcţia de preşedinte al CSM că a decis să candideze şi "la îndemnul transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor, membri ai Consiliului".

 Judecătorul Mircea Aron susţine că de mare importanţă va fi în acest an comunicarea CSM cu ministrul Justiţiei, cu Legislativul şi cu Executivul.

 Judecătorul Mircea Aron arată în document că o chestiune ce va trebui să stea în atenţia conducerii CSM este statutului magistratului judecător şi procuror. Totodată, Aron susţine că o atenţie specială va trebui să acorde conducerea CSM Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

 În ce priveşte funcţionarea CSM, judecătorul Mircea Aron consideră că este necesar să fie pusă mai multă ordine în activitatea acestuia, să fie stabilit precis orarul săptămânal în care să aibă loc şedinţele de plen, de secţie, dar şi întâlnirile membrilor comisiilor pe domenii de activitate şi ale grupurilor de lucru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel