Judecătoarea Lia Savonea, admisă pentru Înalta Curte de Casație și Justiție
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii a validat, joi, rezultatele concursului pentru postul de judecător la Înalta Curtea de Casație și Justiție. Judecătoarea Lia Savonea a fost admisă.

Marți, la faza de evaluare, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj, 48 din 50 de puncte posibile.

Comunitatea Declic a lansat o petiţie publică împotriva ei, semnată de zeci de mii de oameni, în care a solicitat CSM să nu o promoveze la Instanţa supremă. Declic a făcut referire la faptul că, în anul 2015, Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor.

Bărbatul respectiv a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă minoră, justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul. 'Comunitatea Declic, prin vocea a peste 18.000 de semnatari ai petiţiei, cere Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să nu premieze o judecătoare care a lăsat liber un violator de copii.

Demersul Declic este susţinut şi de ONG-urile Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine. Judecătoarea Lia Savonea vrea să promoveze la ICCJ, după ce a considerat că un violator poate fi pedepsit cu doar 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei.

Lia Savonea a motivat că victima, nepoata de 13 ani a agresorului, a fost de acord, din moment ce nu le-a spus nimic părinţilor', spune Declic, într-un comunicat remis presei.

'În cazuri similare, judecătorii au fost cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi. Nu înţelegem de ce, în cazul Liei Savonea, o astfel de hotărâre halucinantă a fost trecută cu vederea. CSM poate opri promovarea judecătoarei şi să dea, astfel, un semnal că sistemul judiciar începe să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali', a declarat Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel