Data publicării:

Joseph Stiglitz: Europa, marele risc al economiei globale

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
stiglitz dc
stiglitz dc

Alegeri prezidentiale 2024

Laureatul premiului Nobel pentru Economie în anul 2001, Joseph Stiglitz, scrie într-un articol publicat în cotidianul Handelsblatt, că cele mai mari riscuri pentru economia globală în 2013 sunt Statele Unite ale Americii și Europa.

În opinia lui Stiglitz, ”economia nu se vindecă doar cu măsuri de austeritate”. ”În 2013, cele mai mari riscuri pentru economia globală sunt în SUA şi Europa. Dar adevăratul risc pentru economia globală îl reprezintă Europa”, scrie Stiglitz pentru cotidianul economic Handelsblatt, potrivit b1.ro. Economistul mai spune că Spania și Grecia se află în depresiunea economică, fără speranțe de revenire. ”Pactul fiscal al zonei euro nu este o soluţie, iar  cumpărarea de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană este în cel mai bun caz un paliativ temporar”, explică laureatul premiului Nobel.

El mai spune că Banca Centrală Europeană nu trebuie să impună condiții suplimentare țărilor în schimbul ajutorului financiar, ”altfel medicamentul va conduce la o deteriorare a stării pacientului”.

În viziunea economistului atitudinea cancelarului Germaniei, Angela Merkel, față de Grecia este una corectă. Totodată, el avertizeză că austeritatea excesivă i-ar putea aduce creștere negativă Europei anul viitor. ”Austeritatea excesivă are efectul previzibil  de a induce depresiuni şi recesiuni, până în punctul în care ne aşteptăm ca Europa să aibă creştere negativă anul viitor. Actualele structuri sunt nesustenabile. Mai multă Europă ar însemna o formă de reciprocitate a datoriei, un sistem bancar al zonei euro, cu supervizare în comun, soluţii comune şi asigurări comune, şi o strategie de creştere care să în locuiască srategia anti-creştere ce a dominat în ultimii doi ani şi jumătate”, scrie economistul.

Joseph Stiglitz nu lansează primul avertisment cu privire la viitorul economic al Europei, el mai declarând în octombrie 2012, într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt, că moneda euro îi divizeză pe europeni, divizare produsă atât între state, cât și în interiorul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel