Joia Mare - spovedanie. Părintele Marțiș, despre capcana în care cădem de Paște
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Pr. Ovidiu Ciprian Marțiș
Pr. Ovidiu Ciprian Marțiș
Părintele Ciprian Marțiș a punctat importanța spovedaniei și împărtășaniei, pe lângă post și rugăciune. În cadrul unui interviu pentru DC News, acesta a relatat când a apărut taina spovedaniei.

Cum ajungem să ne împărtășim de  bucuria Învierii?

Pe lângă post și rugăciune, nu putem să ajungem până la Golgota sus dacă nu dăm curs la spovedanie și împărtășanie pentru că fiecare dintre noi are fărădelegi și nu poate să primească cu adevărat bucuria luminii Învierii Lui Hristos dacă nu este curățată candela sufletului. Spovedit fiind,  poate Dumnezeu să așeze prin preot în sufletul fiecărui credincios lumina cea adevărată, care este trupul și sângele lui Hristos, precum spune frumos o cântare ‘’Prin fiecare părticică pe care o primiți, Eu sunt întreg cu toata slava și aștept spre mine să veniți.’’ Oamenii care postesc, atât cât le permite fiecăruia sănătatea, să nu uităm că dimensiunea postului e vastă de la fapte până la postul alimentar, oamenii care se spovedesc și se împărtășesc vor fi mai vigilenți și mai fericiți când vor auzi îndemnul mântuitor din miezul nopții Învierii: ‘’Veniți, de luați Lumină!’’ a evidențiat Părintele Ovidiu Ciprian Marțiș. 

Referitor la unii creștini, care au o oarecare reticență la spovedanie sau au o rușine în a-și mărturisi greșeilile din teama de a le repeta, de fapt, ce înseamnă spovedania?

Este o mare amăgire a diavolului. Este felul lui de a opera. Ne rușinează când să mărturisim și ne încurajează când să păcătuim. Dacă nu ne este rușine pentru faptele noastre față de semenii noștri care ne văd, atunci cum ne va fi rușine de Dumnezeu despre care avem impresia că nu ne vede. De exemplu, oamenii ne aud înjurând, mințind sau bârfind, ne văd consumând alcool, fumând, drogându-ne sau alte comportamente nepotrivite și noi de multe ori nu ne rușinăm de ei. Ce să mai zicem de bunul Dumnezu, care plânge pentru păcatele noastre, care și pe cruce a zis ‘’Tată, iartă-i, că nu știu ce fac!’’A sta departe de scaunul spovedaniei înseamnă a nu fructifica șansa curăției și a vindecării. Împăcarea cu Dumnezeu nu poate să aibă loc decât sub epitrahil. Oamenii nu trebui să aibă o reținere în a se spovedi la preoți pentru că spovedania se face la preot, dar mărturisirea se face la Dumnezeu și noi, preoții, având la rândul nostru păcate, care trebuie mărturisite și, la rândul nostru, avem duhovnicii noștri. 

Când a apărut Taina Spovedaniei?

''Însuși Hristos Dumnezeu ne lasă Taina Spovedaniei, singura Sfântă Taină pe care a instituit-o după Înviere. Căci, intrând în acel foișor, unde erau ascunși ucenicii de frica iudeilor, le-a zis: Pace vouă!, i-a îndemnat să nu se teamă, a suflat peste ei și a rostit cuvintele: Luați Duh Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, iertate vor fi și cărora le veți ține, vor fi ținute. În clipa aceea, Mântuitorul, știind că se va înălța de-a dreapta Tatălui, lasă ucenicilor Săi, Apostolilor și, prin ei, episcopilor și, prin episcopi, preoților, această Taină unică pe pământ și în cer: Taina dezlegării sau iertării păcatelor.

Toți avem nevoie de spovedanie și împărtășanie. Să meargă oamenii la preot ca spre vindecare. Pentru că dacă avem boli trupești și vedem în media numeroase cazuri, cercetăm clinici din străinătate, facem strângere de fonduri și căutăm disperați leacuri și este contra cost și cu sacrificii enorme, dar, noi, biserica, oferim leacul vindecării și al mântuirii fără bani, cerând doar voință și credință.’’ a menționat Părintele Ovidiu Ciprian Marțiș de la Parohia Sf. Ioan Iacob Hozevitul Florești, Cluj.

VEZI ȘI Greșeala pe care o facem în Săptămâna Mare de post. Părintele Marțiș, semnal de alarmă privind ce mâncă înainte de Paște 

VEZI ȘI Părintele Marțiș: De ce trebuie să luăm concediu în Săptămâna Mare

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel