Joe Biden s-a prăbușit în sondaje. 64% dintre americani nu mai vor ca acesta să candideze pentru un nou mandat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Într-un nou sondaj din SUA, președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris înregistrează procente mari de dezaprobare din partea publicului american.

Aproape jumătate dintre alegătorii americani spun că Joe Biden este un președinte mai rău decât se așteptau, iar cei mai mulți nu vor să-l vadă candidând din nou. Cu exact un an până la alegerile de la jumătatea mandatului, președintele Biden, vicepreședintele Harris și democrații din Congres se confruntă cu evaluări sumbre, care indică că ar putea înregistra mari pierderi în 2022, potrivit unui nou sondaj USA Today/Suffolk University.

Sondajul, care a fost realizat după alegerile de marți, dar înainte ca democrații din Camera Reprezentanților să treacă popularul proiect de lege privind infrastructura, îl arată pe Biden cu cote de aprobare extrem de mici, pe vicepreședintele Kamala Harris cu numere și mai slabe și democrații în urmă cu o marjă largă în buletinul de vot generic al Congresului. 

Printre cifrele de top, conform USA Today/Suffolk University, se numără un rating de aprobare de 37,8% pentru Biden și dezaprobare de 59%. 46% dintre cei incluși în sondaj au spus că Biden a făcut o treabă mai proastă decât se așteptau, iar 64% au spus că nu doresc ca Biden să candideze pentru un nou mandat.

Numărul de aprobare pentru președinte este în concordanță cu cele mai multe sondaje în acest moment al mandatului fostului președinte Donald Trump. Dar, potrivit FiveThirtyEight, dezaprobarea lui Trump nu a atins asemenea cote decât cu câteva zile înainte de a-și părăsi funcția, în urma asaltului care a avut loc la Capitoliul SUA.

Vicepreședintele Kamala Harris stă și mai prost în sondaje

De cealaltă parte, Kamala Harris are un rating de aprobare de doar 27,8%, în timp ce 51,2% dezaprobă performanța ei în funcție, potrivit USA Today/Suffolk University. 

De asemenea, democrații din Congres se pot confrunta cu o luptă dificilă pentru a-și păstra majoritățile, cu excepția cazului în care ceva se schimbă semnificativ înainte de ziua alegerilor, 8 noiembrie 2022. Sondajul USA Today/Universitatea Suffolk le oferă republicanilor un avantaj de 46% la 38%, potrivit FoxNews.

Justiția din SUA suspendă obligația de vaccinare introdusă de președintele Biden în companii

O curte federală de apel din SUA a suspendat sâmbătă obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, fiind momentul pentru a examina potenţiale grave probleme constituţionale, relatează AFP şi Reuters.

Măsura cerută de preşedintele american impune ca până la 4 ianuarie zeci de milioane de angajaţi să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să fie testaţi săptămânal.

Anunţată la jumătatea lunii septembrie, această măsură a fost adoptată săptămâna aceasta de executiv şi a fost imediat contestată de urgenţă în instanţă, în special de statul Texas, controlat de republicani care se opun oricărei obligaţii de vaccinare în lupta împotriva pandemiei.

Acesta este, prin urmare, un eşec major pentru Joe Biden, care tocmai a obţinut prima victorie legislativă majoră odată cu adoptarea, vineri, în Congres a planului său de investiţii în infrastructură.

În decizia sa, curtea federală de apel pentru Texas a apreciat că reclamanţii au prezentat argumente care sugerează că există probleme constituţionale şi procedurale grave cu privire la textul guvernamental. Prin urmare, acesta este suspendat' în aşteptarea unei examinări de fond de către instanţă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel