Data actualizării:
Data publicării:

Joe Biden, discurs la Adunarea Generală ONU. "Vom respinge agresiunea şi vom apăra regulile"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Preşedintele american Joe Biden a spus, la Adunarea Generală ONU, că SUA "va apăra agresiunea şi va apăra regulile", cu referire la războiul din Ucraina, dar şi la acţiunile de intimidare ale Chinei asupra Taiwanului. 

De la tribuna Adunării generale a ONU, preşedintele american Joe Biden a îndemnat lumea să dea dovadă de unitate şi a subliniat că nicio ţară nu poate răspunde singură provocărilor de astăzi. Joe Biden a cerut, pe de altă parte lumii să se ridice împotriva agresiunii deliberate a Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a descuraja orice viitoare agresiune de acest fel. Joe Biden a făcut în acelaşi discurs referire şi la China, afirmând că Statele Unite nu doresc să intre în conflict cu aceasta, ci vor o competiţie gestionată responsabil. "Vom respinge agresiunea şi intimidarea şi vom apăra regulile", a spus el, menţionând în mod specific libertatea de navigaţie şi potenţialele practici comerciale incorecte. "Dar, în acelaşi timp, suntem gata să cooperăm cu China în probleme în care progresul depinde de eforturile noastre comune", a adăugat Biden, evocând încălzirea globală, conform Rador Radio România. 

"Cu un efort atent şi un leadership adecvat, adversarii pot deveni parteneri. Provocări copleşitoare pot fi rezolvate şi răni adânci se pot vindeca. Ne reunim din nou într-un moment de răscruce din istoria lumii. Lumea se uită la noi toţi. Ca preşedinte al Statelor Unite înţeleg misiunea pe care o are ţara mea de a conduce în acest moment crucial. Conflictele se pot rezolva paşnic, iar ţările îşi pot proiecta propriul lor drum. Statele Unite doresc o lume mai sigură, mai prosperă pentru toţi oamenii, pentru că noi ştim că viitorul nostru este legat de al vostru", a spus Biden.

Absenţa Chinei, deschidere pentru SUA. La Adunarea Generală a participat şi Zelenski

 

Înaintea discursului, Casa Albă a arătat că preşedintele Biden înţelege importanţa participării sale la convorbirile cu liderii mondiali. Pentru multe din ţările mai sărace, Forumul Naţiunilor Unite este o rară ocazie de a-şi pleda cazurile în faţa puterilor mondiale. Analistul Stewart Patrick de la institutul think-tank Carnegie Endowment spune că exact ca şi în cazul Grupului celor 20 absenţa Chinei oferă o deschidere pentru Statele Unite, care pot spune: Uitaţi, noi suntem aici, nouă ne pasă de voi, ţările în curs de dezvoltare!. Preşedintele Biden domină anul acesta scena Adunării Generale ONU mai mult decât de obicei, pentru că patru din cei cinci lideri ai ţărilor cu statul de membru permanent în Consiliul de Securitate lipsesc de la evenimentul anual. Preşedintele american a cerut liderilor mondiali să stea alături de Ucraina împotriva invaziei Rusiei, sperând că republicanii din Congresul american vor auzi ei înşişi acest apel:

"Pentru al doilea an consecutiv, această adunare dedicată soluţionării paşnice a conflictelor este întunecată de umbra unui război, un război ilegal de ocupare lansat de Rusia, fără a fi fost provocată, împotriva vecinei sale Ucraina. Ca fiecare naţiune a acestei lumi, Statele Unite doresc ca acest război să se încheie. Nici o naţiune nu doreşte mai mult decât Ucraina ca acest război să se încheie. Sprijinim cu putere eforturilor Ucrainei pentru o soluţionare diplomatică ce va aduce în justiţie şi o pace durabilă. Rusia este cea care poartă responsabilitatea acestui război, Rusia este cea care are puterea de a pune capăt imediat acestui război. Rusia este cea care stă în calea păcii, pentru că preţul Rusiei pentru pace înseamnă capitularea Ucrainei, teritoriul ucrainean şi copiii ucraineni. Rusia crede că lumea va deveni din ce în ce mai plictisită şi va îngădui să invadeze Ucraina fără vreo consecinţă. Vă întreb dacă abandonăm principiul de baza al ONU în faţa unei evidente agresiuni, poate oricare membru al acestui organism să se simtă încrezător că este protejat? Dacă îngăduim ca Ucraina să fie amputată, este independenţa oricăreia dintre naţiune asigurată? Cu respect, răspunsul este nu. De aceea, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii săi din întreaga lume vor continua să stea alături de curajosul popor ucrainean, de vreme ce îşi apără suveranitatea, integritatea teritorială şi libertatea", a mai spus Joe Biden.

În audienţa Adunării Generale ONU s-au aflat în momentele discursului preşedintelui Biden preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia. Pledoria pasionată pentru Ucraina a preşedintelui Biden a venit într-un moment în care, la Capitoliu, susţinerea americană pentru aceasta pare să piardă din vigoare, cu republicanii rezistând împotriva cererii Casei Albe pentru un nou pachet de asistenţă militară şi umanitară pentru Ucraina în valoare de 24 de miliarde de dolari.

Preşedintele Zelenski, care se va întâlni joi la Casa Albă cu preşedintele Biden, va avea, de asemenea, convorbiri cu lideri republicani din Congres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel