Joe Biden consideră că Xi Jinping este conştient de faptul că viitorul Chinei este legat de Occident
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Joe Biden: China înţelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Occident decât de Rusia
Joe Biden: China înţelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Occident decât de Rusia
Joe Biden a declarat joi că Beijingul ştie că viitorul său economic este legat de Occident, după ce l-a avertizat pe liderul chinez Xi Jinping că ţara sa ar putea regreta că este de partea Rusiei în invazia sa în Ucraina, transmite Reuters.

'Nu am ameninţat, dar i-am spus clar - m-am asigurat că a înţeles consecinţele sprijinirii Rusiei', a declarat preşedintele SUA reporterilor despre discuţia telefonică de vinerea trecută cu omologul chinez.

'Am subliniat numărul corporaţiilor americane şi străine care au părăsit Rusia ca o consecinţă a comportamentului său barbar'. Administraţia Biden a făcut presiuni asupra Chinei să se abţină de la sprijinirea Rusiei, inclusiv prin contracararea sancţiunilor occidentale şi oferirea de asistenţă militară.

China nu a condamnat acţiunea Rusiei în Ucraina, deşi şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la război, precum şi cu privire la sancţiunile occidentale pe care le consideră contraproductive şi unilaterale. Afirmaţiile liderului american au indicat interdependenţa economică a Chinei şi a Statelor Unite, cel mai mare partener comercial al său.

Vezi și: Rusia, după ce NATO a anunțat 4 noi grupuri de luptă în estul Europei: Isterie antirusă, militarizarea Europei se accelerează

Aceasta este pârghia pe care Washingtonul vrea să o folosească pentru a îndepărta China de Rusia, după ce aceste două ţări au promovat un parteneriat strategic 'fără limite' în februarie. Dar orice sancţiuni sau altele contramăsurile împotriva Beijingului ar avea efecte şi asupra economiei SUA, spun experţii. Totuşi, există deja semne că relaţia sino-rusă ar putea afecta investiţiile străine în China, inclusiv fluxuri semnificative de capital din China, după invazia în Ucraina, potrivit Institutului de finanţe internaţionale.

'China înţelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Occident decât de Rusia', a declarat preşedintele Biden într-o conferinţă de presă în marja întâlnirilor la nivel înalt de la Bruxelles, consacrate războiului din Ucraina, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel