Jocurile video, noua vitamină pentru creier!
Doza Zilnică Recomandată: 1-2 ore. A se lăsa la îndemâna oricui. A se consuma, de preferință, după data lansării. Începe direct Ruxandra Chirca, asistent universitar și doctorand în Științele Educației, articolul despre jocurile video.
Vă gândiți probabil că ne referim doar la jocurile video educaționale, create anume pentru îndeplinirea unui obiectiv de învățare bine definit. Ei bine, nu numai acestea constituie subiectul prezentului articol, ci în special jocurile video cu scop de divertisment. Cele în care ne modelăm propriul personaj, în care creăm universuri noi și în care luptăm pentru a supraviețui. Cele care îi țin pe copiii dumneavoastră nedezlipiți de ecranele computerelor și despre care aveți deseori impresia că sunt nocive. Jocuri precum World of Warcraft, League of Legends, Grand Theft Auto sau Assassinʼs Creed.
Contrar opiniei generale, conform căreia jocurile video constituie un element dăunător în educația copiilor, studiile în domeniu evidențiază din ce în ce mai multe beneficii ale acestora. Iată de ce ar trebui să le permitem copiilor să își petreacă o parte din timp în compania personajelor virtuale preferate:
- Încă din anul 2002, Griffiths susține faptul că jocurile video dețin un potențial instructiv din cel puțin patru motive:
1. atrag participarea indivizilor, indiferent de vârsta, cultura, etnia sau statutul acestora;
2. ajută copiii în stabilirea unor obiective;
3. oferă un feedback constant și susțin jucătorii în îndeplinirea sarcinilor;
4. sunt distractive și antrenante.
- Dye, Green și Bavelier (2009) sunt de părere că jocurile video măresc viteza de procesare a informațiilor și capacitatea de a răspunde rapid stimulilor externi. Conform acestora, jocurile video, și cele de acțiune în mod special, solicită o procesare rapidă a informațiilor senzoriale și un răspuns imediat din partea jucătorilor, forțându-i să ia decizii și să le pună în aplicare într-un ritm mult mai alert decât cel pe care îl solicită viața de zi cu zi.
- Loo (2015) consideră că jocurile video au potențialul de a facilita individualizarea învățării și de a îmbunătăți abilitățile de gândire critică.
- Totodată, jocurile video sporesc motivația de învățare a copiilor, având în vedere că stimulii pe care se bazează acestea includ „distracția, supriza, feedback-ul imediat și recompensele variate” (Palladino, 2015).
Vezi continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News