Jocul diplomatic făcut de Macron la Moscova. Hartmann, după mișcarea președintelui Franței în fața unui război Ucraina-Rusia: Felicitări! video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Kremlin.ru
Sursă foto: Kremlin.ru
Recenta întâlnire dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron a iscat controverse în întreg spațiul european. Totuși, analistul H.D. Hartmann a explicat, într-un interviu exclusiv la DC News, marele succes al președintelui francez în vizita de la Moscova.

Invitat la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul H.D. Hartmann a vorbit despre succesul diplomatic pe care Emmanuel Macron, președintele Franței, l-a avut la întâlnirea cu Putin de la Moscova.

„Președintele francez a spus că nu există securitate în Europa dacă nu există securitate pentru Federația Rusă. Această frază a ridicat multe semne de întrebare (...). A fost cumva o propunere pentru Vladimir Putin, pentru că era cam zâmbitor și președintele rus?“, a întrebat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Macron s-a dus la Kremlin de la Versailles, s-a dus între două palate. Aceasta e o formă de negociere diplomatică a Franței. Realitatea este limitativă. Există cumva securitate și stabilitate în Europa dacă Rusia e nemulțumită sau există securitate pentru Rusia dacă Europa e nemulțumită? Fraza este atât de ambiguă încât permite, în buna tradiție diplomatică franceză, înțelegeri diferite.

Pe mine m-au întristat reacțiile rigid-ideologice care au avut loc la această frază. Eu nu cred că s-a dus Macron și a zis: Băi, dacă tu nu te crezi în siguranță, lăsăm Ucraina, împarte-o în bucăți. Cred că în imensitatea vagă a  expresiei franceze stă resursa de diplomație a Franței de a dialoga și de a înțelege marile întrebări securitare, marile frustrări ale Rusiei.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Simbolistica întâlnirii Putin - Macron. Hartmann: Nu a fost întâmplător! Detalii care pun pe gânduri

„Poate ar trebui să felicităm Franța“

Francezul a vorbit de frustrări și traume, dar fără a face referiri la Rusia și fără să excludă traumele, durerile estului Europei ocupat de Uniunea Sovietică. E un joc diplomatic al unui dicționar istoric francez care trebuie înțeles. El permite un joc de negocieri pe care Putin l-a acceptat. Și Putin, poate și-a pus întrebarea: Măi, ăsta s-a referit la frustrările estului Europei ocupat de comuniști timp de 60 de ani, sau la frustrările mele după ce a dispărut URSS-ul, în ultimii 30 de ani? Aici e o ambiguitate lingvistică tipică diplomației marilor puteri, cum e Franța.

Poate că ar trebui să felicităm Franța, pentru că a deschis ușa Kremlinului. Până duminică eram în pericol ca săptămâna aceasta să izbucnească un război. Ce a făcut Franța? S-a dus și i-a spus Rusiei: Nu începe niciun război, dă-mi câteva săptămâni să vedem ce soluții putem găsi. Iată, așa se începe. Ulterior, la conferința cu Olaf Scholz și Andrzej Duda, Emmanuel Macron a spus mai mult: În săptămânile următoare vom identifica etape care să ne permită dezescaladarea situației. Foarte interesant, el obține câteva săptămâni de la Putin. Este în favoarea Uniunii Europene, e în favoarea Europei, e în favoarea Rusiei? Dumnezeu cu mila, nu citim în cafea“, a precizat H.D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Singurul lider mondial care s-a întâlnit cu Putin de 12 ori în 13 ani. Hartmann: Trebuie să ne pună pe gânduri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel