Data publicării:

Jocul cu păpuşile îi ajută pe copii să-şi dezvolte abilităţi de "om mare" şi să devină adulţi fericiţi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Jocul cu păpuşile îi face pe copii mai responsabili / Pixabay
Jocul cu păpuşile îi face pe copii mai responsabili / Pixabay

Cercetătorii au descoperit că păpuşile îi ajută pe copii să-şi dezvolte deprinderi vitale, necesare pentru viaţa de adult. Este vorba despre abilităţile sociale, empatia, simţul protector şi înţelegerea celorlalţi.

Copiii care se joacă cu păpuşile sunt mai atenţi la ceilalţi şi le este mai uşor să vorbească despre gânduri şi emoţii. Deşi există tendinţa de a bagateliza acest tip de joacă, atât fetele, cât şi băieţii au de câştigat de pe urma lui. „Când copiii creează diverse lumi imaginare şi jocuri de rol cu păpuşile, încep să comunice cu voce tare şi apoi să şi internalizeze mesajele despre ce simt, ce gândesc alte persoane”, explică conducătoarea studiului, dr. Sarah Gerson, neurocercetătoare la Universitatea Cardiff.

Joaca nu e doar o... joacă

Aceasta spune că efectul jocului asupra copiilor are impact pozitiv pe termen lung, ei învăţând să proceze informaţii despre starea emoţională a celor din jur şi consolidarea de abilităţi sociale, notează site-ul Universităţii Cardiff. Studiul a fost finanţat de către creatorii păpuşii Barbie şi publicat în jurnalul ştiinţific Developmental Science.

33 de băieţi şi fete, cu vârste între 4 şi 8 ani au luat parte la studiu. Fiecărui copil i s-au dat păpuşi Barbie şi accesorii precum o ambulanţă sau căluţi de lemn. Au fost lăsaţi să se joace nestingheriţi, însă discuţiile au fost monitorizate de către oamenii de ştiinţă şi analizate cu tehnologie de ultimă generaţie pentru a vedea schimbările produse în creier. Nu au existat diferenţe între fete şi băieţi, ambele genuri preferând să se adreseze păpuşii la persoana a doua şi să discute despre ce simt sau cred păpuşile. Totodată, activitate cerebrală în cazul copiilor a crescut în timpul jocului, zonele din creier responsabile de procesarea emoţiilor, de limbaj, socializare şi creativitate fiind stimulate mai mult. Prin asta se arată că efectul jocului asupra copiilor are impact pozitiv pe termen lung, aceştia învăţând să proceseze informaţii despre starea emoţională a celor din jur şi consolidarea de abilităţi sociale.

Implicarea părinţilor este vitală

Este important ca aceste activități să-i ofere copilului sentimentul confortabil și încurajator al reușitei, ceea ce noi, adulții, numim „gustul succesului“. În acest sens, o recomandare ar fi plastilina sau pasta modelatoare. Copilașii sunt înzestrați cu multă curiozitate și, cu cât se simt mai în siguranță alături de mama și de tata, cu atât mai mare va fi și dorința lor de explorare. Mai exact, Natura i-a dat copilului tot ce are el nevoie, dar este important ca și părintele să-și facă datoria. Să fie disponibil și prezent alături de copil și să-i asigure acestuia resursele materiale cele mai potrivite vârstei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel