JO Beijing 2022. Schiorul Hossein Saveh Shemshaki, exclus după ce TAS a confirmat testul antidoping pozitiv
Autor: Sonia Baciu | Publicat pe: 18 feb 2022, 15:08
WhatsApp
Hossein Saveh Shemshaki, exclus de la JO 2022 (Twitter)
Hossein Saveh Shemshaki, exclus de la JO 2022 (Twitter)
Schiorul Hossein Saveh Shemshaki a fost exclus după ce TAS a confirmat testul antidoping pozitiv. Acesta trebuie să părăsească Satul Olimpic în 24 de ore. 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat astăzi testul pozitiv al schiorului alpin iranian Hossein Saveh Shemshaki, motiv penru care acesta a fost exclus de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, informează agenţia DPA, citat de Agerpres.

”Hossein Saveh Shemshaki a primit ordin să părăsească Satul Olimpic în termen de 24 de ore”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de TAS.

Shemshaki (36 ani) a fost primul sportiv depistat dopat la competiţia de la Beijing, săptămâna trecută, după ce în Agenţia Internaţională de Testare (ITA) a anunţat că în organismul iranianului a fost depistată substanţa dehidroclormetil, clasificată ca un steroid androgenic anabolic.

Schiorul a fost supus unui control antidoping în afara competiţiei, în prima zi a săptămânii trecute. El a fost suspendat provizoriu, iar acum a pierdut apelul prezentat în faţa Biroului ad-hoc al TAS de la Beijing. Federaţia Internaţională de Schi (FIS) va decide acum soarta pe termen lung a schiorului iranian.

Hossein Saveh Shemshaki se afla la a treia sa participare la Jocurile Olimpice de iarnă. El a obţinut cel mai bun rezultat al său la JO de la Soci (2014), unde s-a clasat pe locul 31 la slalom.

Dopingul și ”dubla măsură”

Cazul de dopaj al atletei americane Sha'Carri Richardson, care a ratat Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo în urma unei interdicţii de o lună, este diferit de cel al patinatoarei ruse Kamila Valieva la JO de iarnă de la Beijing, a anunţat miercuri Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters și Agerpres.

Comentariile CIO vin după ce Richardson (21 ani), suspendată anul trecut timp de o lună după un test antidoping pozitiv la canabis, a pus sub semnul întrebării decizia de a i se permite Kamilei Valieva să continue să concureze la JO 2022, pe fondul unui caz de dopaj în curs, afirmând chiar că ar fi vorba de o discriminare rasială.

"Totul ţine de culoarea pielii", a scris sprintera într-un mesaj postat luni pe Twitter. "Puteţi să-mi daţi un răspuns solid despre diferenţa dintre situaţia mea şi a ei? Mama a murit şi nu am putut alerga, iar eu eram una dintre favoritele pentru top 3. Singura diferenţă pe care o văd este că sunt o tânără de culoare", a adăugat specialista pe distanţa de 100 m.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?