Jetpack. Un dispozitiv militar perfect pentru recreere
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Dispozitivul de propulsie individuală jetpack a fost destinat inițial uzului militar, însă a devenit și un mod de recreere.

Jetpack-urile, dispozitivele tip ghiozdan care permit unei persoane să se propulseze în aer și să zboare, au intrat în atenția publicului odată cu unul dintre filmele din seria Bond, „Thunderball”. Celebrul spion jucat de Sean Connery este urmărit de un atacator înarmat până pe acoperișul unui castel francez. Pe acoperiș, acesta își activează jetpack-ul și zboară pentru a scăpa de atacator. Fiind, desigur, o dramatizare, jetpack-ul din film este o creație a celor de la Bell-Textron pentru armata americană în 1950. 

Armata americană a stabilit că dispozitivul este prea periculos pentru a fi folosit în misiuni, dar a fost accesoriul perfect pentru personajul celebrului spion Bond, scrie BBC

Uz militar versus recreere

După 56 de ani de la apariția filmului tehnologia jetpackurilor a avansat considerabil, iar în prezent acestea sunt testate pentru diferite activități specializate, precum misiunile de apărare sau cele de extragere a persoanelor aflate în pericol. Armata britanică testează un asemenea dispozitiv care le poate permite soldaților din marină să se îmbarce dintr-un elicopter pe un vas, fără a folosi o frânghie pentru coborâre. 

Acest echipament ar putea deveni parte a activităților de recreere, însă mai mulți specialiști s-au arătat îngrijorați de măsurile de siguranță limitate. Cu toate acestea, două companii din Statele Unite ale Americi și Marea Britanie le permit doritorilor să închirieze jetpack-uri, utilizatorul fiind asigurat cu chingi și cabluri de un suport de metal, care previn accidentările sau zborurile necontrolate. 

A zburat în tandem cu avionul

Piloții unui avion al American Airlines au fost primii care a raportat la sfârșitul lunii august 2020 un „tip într-un jetpack” la altitudinea avionului de 3.000 de metri deasupra Aeroportului Internațional Los Angeles. Ei au spus că bărbatul se afla la aproximativ 30 de metri distanță de avion. CNN a obținut înregistrarea conversației dintre piloți și turnul de control.

"Turn. American 1997. Tocmai am trecut pe lângă un tip pe un jetpack. În partea stângă poate la 300 - 30 de metri sau cam asa ceva. Despre altitudinea noastră.", a raportat primul avion.

Aproximativ 10 minute mai târziu, un alt avion l-a văzut pe bărbat.

"Tocmai l-am văzut pe tip zburând lângă noi pe jetpack", a declarat echipajul controlorului de trafic.

Administrația Federală a Aviației a declarat că ”oficialii au alertat autoritățile locale cu privire la rapoarte și analizează aceste rapoarte”.

FBI investighează acum cazul și „lucrează pentru a determina ce s-a întâmplat”, a declarat pentru CNN purtătoarea de cuvânt a biroului din Los Angeles, Laura Eimiller. În urma incidentului, autoritățile americane au făcut apel către cei care au de gând să se aventureze cu astfel de costume, să nu o facă în apropierea aeroporturilor pentru a evita accidentele aviatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel