Jens Stoltenberg: Ucraina are nevoie de 'mai multe arme grele'
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

'Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele', a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

NATO a început să-şi 'intensifice' livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt 'absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei'. Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană. Ucraina continuă să ceară Occidentului să livreze mai multe arme şi echipament militar perfecţionat pentru a face faţă invaziei ruse şi reproşează unor ţări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

Vezi și: Șansele Ucrainei de aderare la UE și NATO. Chirieac: Va dura 20 de ani. Nu este o poveste. Știm prin ce a trecut România

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, şi omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg şi mai mulţi lideri europeni, printre care şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a cărui ţară este vecină cu Ucraina.

'Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui', a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă. 'De aceea vă îndemn (...) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara', a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde 'credibilitatea' dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

'Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO', a spus el, citat de France Presse și preluat de Agerpres.

Rusia amenință Occidentul

Rusia amenință că Europa "va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va livra rachete Ucrainei, scrie Daily Mail. Mesajul a fost lansat de Viacheslav Volodin, șeful Dumei de Stat, care a atacat după ce fostul ministru de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a spus că aliații occidentali ar putea trimite mai multe arme Kievului pentru a se apăra de invadatorii ruși. În plus, Sikorski a susținut că Vladimir Putin a încălcat Memorandumul de la Budapesta privind asigurările de securitate din 1994, care justifică livrarea occidentală de arme nucleare.

Sikorski a spus, pentru postul de televiziune ucrainean Espreso TV, că armele i-ar "oferi Ucrainei oportunitatea de a își apăra independența”, în contextul în care Ucraina a renunțat la toate armele sale nucleare de la căderea Uniunii Sovietice prin Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare.

Viacheslav Volodin s-a arătat revoltat și a comentat declarațiile lui Radoslaw Sikorski.

„Cu asemenea reprezentanți, europenii vor avea probleme mult mai serioase decât acelea pe care le-au avut în ultima vreme: refugiați, inflație record, criză energetică.”, a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel