Data publicării:

Japonia înfiinţează o unitate specială de poliţie pentru insule disputate cu China

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Japonia înfiinţează o unitate specială de poliţie, dotată cu arme automate, pentru protecţia unor insule din Marea Chinei de Est, revendicate şi de China, a anunţat luni televiziunea publică NHK, preluată de Reuters.

Unitatea va avea baza în Okinawa, la 420 de km la est de insulele numite de japonezi Senkaku, iar de chinezi Diaoyu, scrie sursa citată.

"Presupunând scenarii care includ debarcarea ilegală a unui grup armat, vor fi desfăşuraţi poliţişti foarte bine instruiţi, echipaţi cu pistoale mitralieră", a transmis NHK, fără a preciza sursa informaţiilor.

Forţele armate şi paza de coastă din Japonia şi-au întărit prezenţa în jurul insulelor disputate, însă potrivit televiziunii nipone este pentru prima dată când se creează în regiune o unitate pentru protecţia teritoriului respectiv.

Agenţia Naţională de Poliţie nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta ştirea. În bugetul solicitat începând din aprilie anul viitor, sunt prevăzute 159 de posturi suplimentare de poliţişti în Okinawa şi Fukuoka, pentru reacţia la situaţii din insule îndepărtate.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate multă vreme de disputa asupra insulelor şi de istoricul agresiunii japoneze din al doilea război mondial. În 2012, un grup de activişti chinezi a debarcat pe una din insule şi a ridicat steagul Chinei, provocând indignare în Japonia, reaminteşte Reuters. Recent, cele două ţări au încercat să îşi amelioreze relaţiile; în octombrie anul trecut, premierul japonez Shinzo Abe a vizitat capitala chineză, ocazie cu care ambele părţi s-au angajat să îşi întărească legăturile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel