Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, supusă la "ameninţări fără precedent" înainte de demisie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Mai multe personalităţi politice importante din Noua Zeelendă spun că premierul Jacinda Ardern a fost supusă unor ameninţări fără precedent înainte de demisia de joi. 

Fosta şefă a executivului neozeelandez, Helen Clark, prima femeie care a ocupat un astfel de post în această ţară, a declarat că Ardern s-a confruntat cu un nivel de atacuri "fără precedent" pe parcursul mandatului ei, care a început în 2017, ea fiind ulterior realeasă în 2020.

"Presiunea asupra prim-miniştrilor este întotdeauna mare, dar în epoca reţelelor sociale, a 'clickbait'-ului şi a ştirilor difuzate 24 de ore, 7 zile pe săptămână, Jacinda a fost supusă unui nivel de ură şi de hărţuire care, în opinia mea, nu are precedent în ţara noastră", a declarat Clark după anunţul făcut de Ardern.

La rândul ei, lidera Partidului Maori, Debbie Ngarewa-Packer, a calificat-o pe Ardern drept "un lider excepţional" care "a fost înlăturată din funcţie de constanta denigrare" la care a fost supusă, scrie Agerpres.

"Familia ei a făcut faţă celor mai urâte atacuri cu putinţă în ultimii doi ani", a acuzat Ngarewa-Packer.

Ardern şi-a anunţat demisia



Joi, Ardern a surprins pe toată lumea în momentul în care a anunţat că îşi va da demisia din funcţia de prim-ministru cel mai târziu la 7 februarie, motivând că nu mai are "energie" pentru a continua, dar făcând referire totodată şi la abuzurile îndreptate asupra ei şi a familiei ei, care au reprezentat un "factor decisiv" în decizia ei.

Poliţia neozeelandeză a informat în luna iunie a anului trecut că ameninţările la adresa lui Ardern aproape că s-au triplat în ultimii trei ani, în parte din cauza mişcării anti-vaccin - care a organizat proteste în masă în 2022 - şi a opoziţiei faţă de legislaţia menită să reglementeze armele de foc după atentatul de la Christchurch din 2019.

Pe parcursul anului trecut, apariţiile publice ale lui Ardern au atras tot mai multe grupuri de oponenţi, adesea abuzivi, a relatat vineri Radio New Zealand, care adaugă că "mai mulţi bărbaţi au fost deţinuţi după ce au ameninţat să o asasineze" pe Ardern în 2022.

Directoarea Proiectului împotriva Dezinformării în Noua Zeelandă, Kate Hannah, a declarat postului de radio citat că "misoginismul şi violenţele îndreptate împotriva lui Ardern nu doar că s-au intensificat în ultimii doi ani, dar au devenit şi mai periculoase".

Cu toate că stilul de conducere direct şi amabil al lui Ardern a fost foarte apreciat atât în interiorul, cât şi în afara ţării, popularitatea ei a avut de suferit ca urmare a modului în care a gestionat pandemia de coronavirus, a perioadelor de carantină şi a valului ulterior de critici din partea mişcării anti-vaccin, precum şi din cauza creşterii preţurilor şi a riscului de recesiune, notează EFE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel