Data actualizării:
Data publicării:

Izolarea socială și singurătatea pot afecta cursul vieții

Autor: Valentina Miu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Un nou studiu arată că izolarea socială și singurătatea pot crește riscul de deces prematur.  

Un nou studiu publicat în revista de specialitate Nature Human Behavior a constatat că izolarea socială este asociată cu un risc crescut de deces cu 26% din orice cauză.

După cum explică autorii studiului, aceasta este o meta-analiză care a căutat să examineze modul în care două fenomene diferite (izolare socială și singurătate) au fost legate de mortalitatea din orice cauză și mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân, informează 20minutos.es.

Astfel, au examinat 90 de studii anterioare și peste 2 milioane de adulți.

Persoanele care trăiesc în izolare socială prezintă un risc de deces cu 26% mai mare, efectul singurătății a fost puțin mai mic, dar îngrijorător. Singurătate prelungită a avut un risc cu 14% mai mare de a muri.

Atât izolarea socială, cât și singurătatea au fost asociate cu o mortalitate crescută prin cancer, iar izolarea socială cu o mortalitate crescută din cauza bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au descris izolarea socială ca fiind prezența unui contact social limitat și singurătatea ca un sentiment subiectiv în discrepanță între relațiile sociale dorite și cele care au avut loc efectiv în realitate.

Concluziile noului studiu sunt similare cu studiile anterioare care au descoperit că ambele fenomene au fost asociate cu creșteri ale tensiunii arteriale, niveluri crescute de trigliceride, supraponderalitate și obezitate, o calitate mai scăzută a vieții și o sănătate mintală mai proastă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel