Data publicării:

Iulian Bulai, după demiterea secretarilor de stat USR PLUS: Florin se îngroapă. Și trage PNL în această capcană

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Bulai (USR) se dă credincios. Ce i-a transmis preotului care a sfințit 'curba morții' din Bacău
Bulai (USR) se dă credincios. Ce i-a transmis preotului care a sfințit 'curba morții' din Bacău

După anunțul demiterii secretarilor de stat USR PLUS de către Florin Cîțu, Iulian Bulai a transmis un mesaj.

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis un mesaj, după ce secretarii de stat USR PLUS au fost demiși de premierul României:

„Secretarii de stat USRPLUS vor fi demiși în această seară. Pentru ca pactul PSD - Florin Cîţu să meargă mai departe.

Luăm act și mergem înainte spre moțiunea de cenzură. Disperarea premierului naștere monștri.

Cîțu arde toate punțile cu USRPLUS.

Luam act. Florin se îngroapă. Și trage PNL în această capcană. USL renaște acum.“, a scris Iulian Bulai pe Facebook.

Augustin Zegrean: Dacă nu e cvorum, moțiunea nu poate fi citită în Parlament

 

Juristul Augustin Zegrean, judecător al Curții Constituționale între 2007 și 2016, a intervenit telefonic la Antena 3, undea a spus că citirea moțiunii de cenzură nu poate fi legală atâta vreme cât nu există cvorum la ședința plenului reunit al Parlamentului:

„În Constituție avem Articolul 67 care spune că Senatul și Camera Deputaților adoptă legi, moțiuni și hotărâri în prezența majorității membrilor. Mâine nu se adoptă o lege, nici hotărâre și nici moțiune, mâine doar se citește dacă ședința e valabilă. Totuși, regulamentul lor spune că primul lucru pe care îl face președintele care conduce ședința comună e să verifice cvorumul.

Tot în Regulament, la Articolul 23, se spune că dacă nu există cvorum, președintele suspendă ședința și anunță ziua când se va relua.“, a precizat Augustin Zegrean la Antena 3.

Regulamentul interzice citirea moțiunii

 

„Cutuma parlamentară a modificat un pic lucrurile și ședințele acestea se pot face și în lipsa cvorumului, practica asta există. E vorba de ședințele în care nu se votează, iată, se pot ține și fără cvorum. Totuși, aici vine Regulamentul ședințelor comune și vorbește despre cvorum și spune că dacă nu e cvorum, ședința se suspendă. Mai mult decât atât, tot Regulamentul spune că în timpul dezbaterilor, oricare lider parlamentar poate să ceară verificarea cvorumului și dacă se constată că nu este se suspendă ședința“, a mai spus Augustin Zegrean.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

„Premisa esențială care face imposibilă împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură este însăși constituționalitatea inițierii, depunerii și comunicării moțiunii de cenzură. (...) Solicităm instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, se arată în sesizare (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel