Iulia Motoc, interesată de postul de judecător la CEDO
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituțională, a admis indirect, miercuri seară la B1 TV, că este interesată de postul de judecător la CEDO în locul lui Corneliu Bîrsan, dând de înțeles, totodată, că eventualii candidați cu trecut politic nu ar putea ocupa o asemenea funcție la Strasbourg.

În intervenția telefonică la emisiunea "Sub semnul întrebării" de la B1 TV, întrebată fiind dacă este tentată să devină judecător la CEDO, Iulia Motoc a răspuns: „Este prematur să comentez. (...) Este greu de spus la momentul acesta dacă este un pas în față în cariera mea profesională, dar probabil că este ceva care este mai apropiat de cariera pe care am avut-o înainte să devin judecător al Curții, pentru că așa cum știți am lucrat foarte mult ca expert  în domeniul drepturilor omului și am scris foarte mult în domeniul drepturilor omului, ceea ce este necesar pentru a fi judecător la CEDO. Probabil că CV-ul meu este mai apropiat de al unui judecător al CEDO decât acela al unui judecător al Curții Constituționale din România”, a arătat Motoc.

La insistența moderatorului de a afla dacă este interesantă de postul de la CEDO, judecătoarea a precizat: „V-am răspuns în mod implicit. Cred că am un parcurs profesional care este mai potrivit, probabil, pentru acel post decât pentru acela de judecător în Curtea Constituțională a României. Aceasta se vede dintr-o lectură elementară a CV-ului meu”, a arătat Motoc.

Chestionată în legătură cu cerințele postului de la Strasbourg, Iulia Motoc a dorit să lămurească faptul că există un cadru formal în care sunt arătate liniile directoare pentru numirea judecătorilor, publicate în 2012, dar că „Există și reguli nescrise. Între judecătorii actuali ai Curții de la Strasbourg nu există judecători care să fi avut un trecut politic, nici un fel de implicare politică. Și nu există judecători care să fi fost în Guverne, chiar dacă au fost independenți, întrucât se consideră că aceștia nu prezintă suficiente garanții de independență și imparțialitate”, a afirmat Iulia Motoc.

Potrivit explicației judecătorului CCR, pentru funcția de judecător la CEDO, nici europarlamentarul PDL Monica Macovei și nici fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, care s-a afla, potrivit mass media, pe o listă a posibililor candidați, nu ar putea ocupa un asemenea post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel