Data publicării:

Italia pune STOP stării de urgenţă sanitară. Când se întâmplă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de DS stories, de la Pexels
Fotografie creată de DS stories, de la Pexels

Italia va ridica starea de urgenţă sanitară, conform anunţului făcut de premierul Mario Draghi. 

Numărul de contaminări şi de decese legate de COVID-19 s-a redus în ultimele săptămâni şi guvernul italian este presat de lumea businessului şi de unele partide politice să ridice restricţiile care au fost introduse progresiv de la începutul anului 2020.

"Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia pandemică, pregătiţi să intervenim în caz de epidemie. Însă scopul nostru este să redeschidem total (societatea), cât mai repede posibil", a spus Draghi într-un discurs susţinut în oraşul italian Florenţa.

Starea de urgenţă, care le permite oficialilor să ocolească căile birocratice şi să impună reguli prin decrete, a fost stabilită în Italia pe 31 ianuarie 2020. Măsura ar urma să expire la sfârşitul lunii viitoare şi Draghi a spus că aceasta nu va fi reînnoită.

Aşa-zisul paşaport sanitar îmbunătăţit, care arată dovada vaccinări sau a trecerii recente prin boala COVID-19 şi care este necesar pentru a putea avea acces în mai multe locuri, va fi eliminat treptat, începând cu activităţile în exterior, a mai spus Draghi.

Italia a înregistrat peste 153.500 de decese asociate COVID-19 de la debutul epidemiei în această ţară, în februarie 2020, al doilea cel mai mare număr din Europa după Marea Britanie (locul opt la nivel mondial). De asemenea, ţara a raportat până în prezent 12,55 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, scrie Agerpres.

Italia relaxează condiţiile de intrare pe teritoriul său de la 1 martie

Conform unui anunț al Il Corriere Della Sera, preluat de Rador, ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat o ordonanţă care prevede că 'începând cu 1 martie, pentru sosirile din toate ţările non-europene să se aplice aceleaşi reguli deja în vigoare pentru ţările europene. Persoanele care vor să intre pe teritoriul naţional trebuie să întrunească doar una din condițiile certificatului verde: să aibă certificatul de vaccinare, un certificat de recuperare după boală, sau un test negativ'.

Totuși, până la 28 februarie, inclusiv Italia solicită cetățenilor europeni un greenpass cu două doze de vaccin mai vechi de șase luni și un test COVID negativ pentru a intra pe teritoriul său.

Totodată, până la 31 martie, pentru a dormi într-un hotel sau pentru a mânca într-un restaurant sau pentru a schia, toți cetățenii trebuie să prezinte așa-numitul super greenpass – supracertificatul celor imunizaţi sau al celor recent vindecaţi de boală, mai precizează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel