Data publicării:

Italia-Polonia, alianță împotriva ”nucleului dur”. Orban, reacție

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban s-a arătat joi încântat de o posibilă alianţă între Polonia şi Italia, evocată cu o zi în urmă la Varşovia de către liderul formaţiunii poloneze conservatoare de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, şi cel al partidului italian de extremă dreapta Liga, vicepremierul Matteo Salvini, transmite AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

Axa Polonia-Italia sau Varşovia-Roma este una dintre cele mai importante evoluţii pe care le-ar putea aduce anul acesta, a afirmat Orban la o conferinţă de presă cu mass-media străină ce a avut loc la Budapesta.

Îmi pun mari speranţe în ea. Aceasta înseamnă că la dreapta Partidului Popular European (PPE) forţele anti-imigraţie capabile să guverneze caută diferite modalităţi de cooperare, a explicat şeful executivului ungar. Este o veste bună pentru noi şi pentru PPE. Sincer, m-am săturat ca PPE să caute alianţe numai cu partide pro-imigraţie, indiferent că sunt liberale sau socialiste, a completat el.

Premierul ungar a făcut astfel referire la programul comun pentru Europa propus miercuri la întâlnirea dintre Kaczynski şi Salvini. Am putea propune o platformă, un pact în zece puncte pentru Europa, asupra căruia italienii, polonezii, olandezii, spaniolii, danezii vor decide dacă sunt sau nu de acord, a spus Salvini la Varşovia, fără detalii concrete, menţionând că acest plan este în lucru.

Manifestându-şi speranţa că o alianţă a tuturor celor care vor să salveze Europa va obţine un rezultat bun în luna mai la alegerile europene, Salvini a apreciat că a sosit momentul înlocuirii axei franco-germane cu o axă italiano-poloneză. Acuzat de euroscepticism, Salvini a spus că adevăraţii eurosceptici sunt cei care au condus UE în ultimii ani şi care prin politicile lor au alimentat euroscepticismul.

Nu se dorește părăsirea Uniunii ci reformarea ei

La rândul său, ministrul polonez de interne, Joachim Brudzinski, a atras atenţia după întâlnirea cu Salvini că Polonia şi Italia nu doresc nicidecum să părăsească Uniunea Europeană, ci să o reformeze pentru ca ea să fie mai apropiată de cetăţeni decât de elite, în timp ce Salvini a apreciat că Polonia şi Italia vor fi parte a unei noi primăveri a Europei.

La conferinţa de presă desfăşurată joi la Budapesta, Viktor Orban, un politician apropiat atât de Salvini cât şi de Kaczynski, a estimat că migraţia va fi principala problemă a Europei în următorii 15-20 de ani şi l-a descris pe preşedintele francez Emmanuel Macron drept liderul forţelor pro-imigraţie, promiţând că va lupta împotriva acestuia.

Preşedintele francez a declarat de mai multe ori anul trecut că, în opinia sa, alegerile europarlamentare din anul 2019 nu vor mai fi o confruntare între stânga şi dreapta, ci mai degrabă una între 'progresiştii' din rândul cărora şi el face parte şi 'naţionaliştii' printre care i-a inclus pe Viktor Orban şi Matteo Salvini. Aprecierile sale vin în contextul în care formaţiunile naţionaliste văd acest scrutin ca o oportunitate de a-şi extinde influenţa şi de a combate nu doar imigraţia ilegală, ci şi aprofundarea integrării europene, aceasta din urmă fiind o altă idee pentru care pledează Macron, el susţinând diminuarea rolului statelor naţionale în favoarea Bruxelles-ului, în timp ce liderii polonezi şi unguri cer să fie respectată suveranitatea ţărilor lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel