Data actualizării:
Data publicării:

Italia plănuiește acordarea a peste un miliard de euro pentru nevoile vârstnicilor. Cum va acționa cea mai „bătrână” țară din UE

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni pregătește introducerea unui nou ajutor social destinat persoanelor în vârstă cu venituri reduse, conform unui proiect de decret văzut de Reuters joi, ca parte a unui plan mai amplu, în valoare de peste 1 miliard de euro, pe o perioadă de doi ani.

Îmbătrânirea populației și scăderea natalității reprezintă o preocupare majoră pentru a treia cea mai mare economie din zona euro, conducând la scăderea productivității și la creșterea costurilor sociale într-o țară în care se estimează că peste o treime din locuitori vor avea peste 65 de ani până în 2050.

Guvernul urmează să prezinte pachetul, joi, la finalul unei ședințe de cabinet.

Printre mai multe măsuri, schema prevede un așa-numit "beneficiu universal" lunar de 1.000 de euro pentru sprijinirea persoanelor sărace cu vârsta peste 80 de ani și cu "nevoi sociale severe", se arată în proiectul de decret.

Beneficiul va fi plătit începând cu 1 ianuarie 2025 și va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026, se mai menționează în document.

Cu o vârstă mediană de 48 de ani, Italia este cea mai bătrână țară din UE, având de asemenea cea mai mare dependență de persoane în vârstă, definită ca raportul dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cele aflate la vârsta activă, potrivit agenției de statistică Eurostat.

Pensiile deja consumă mai mult de 15% din produsul intern brut (PIB), iar Trezoreria se așteaptă ca toate cheltuielile să ajungă la 17% din producție în 2042.

Aceasta face mai dificilă reducerea datoriei publice a Romei, care reprezintă deja aproximativ 140% din PIB și consumă resurse din alte domenii, cum ar fi educația și îngrijirea copiilor.

În bugetul pentru anul 2024, guvernul a alocat aproximativ 1 miliard de euro pentru mai multe măsuri menite să abordeze criza demografică a Italiei. Una dintre ele elimină temporar contribuțiile sociale plătite de mamele care lucrează și au cel puțin doi copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel