Italia: Giuseppe Conte renunţă la formarea guvernului - update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
romani in Italia
romani in Italia
Giuseppe Conte renunţă la formarea guvernului.

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a renunţat duminică la formarea unui guvern, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând un oficial din cadrul preşedinţiei ţării. 

Giuseppe Conte a fost desemnat miercuri, însă trebuia să confirme această numire şi să prezinte o listă de miniştri pe care şeful statului, Sergio Mattarella, să o accepte duminică pentru a deveni efectivă.

Anunțul lui Zampetti

"Președintele ales al Consiliului, Giuseppe Conte, și-a predat mandatul președintelui Mattarella", a declarat secretarul general Ugo Zampetti.

Update: Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, liderii mişcărilor antisistem şi, respectiv, de extremă dreaptă din Italia, şi-au exprimat furia lor, duminică seară, după ce Giuseppe Conte, premierul propus de ei, a renunţat la formarea guvernului, relatează AFP. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat să numească un ministru al economiei şi finanţelor ostil monedei euro. 'Am lucrat săptămâni pentru a face să se nască un guvern care să apere interesele cetăţenilor italieni. Dar cineva (la presiunea cui?) ne-a spus NU', a reacţionat Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă dreaptă), pe reţelele sociale. 'Nu vom mai fi niciodată slugile nimănui. Italia nu este o colonie, nu suntem sclavii germanilor sau francezilor, ai spread-ului (diferenţa dintre dobânda împrumuturilor la zece ani pentru Germania şi Italia) sau ai finanţelor', a insistat el. 'Italienii mai întâi. Nu renunţ la nimic', a adăugat el pe Facebook.

Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), a fost şi mai furios şi amar, într-o înregistrare video difuzată pe Facebook. 'Există o mare problemă în Italia: democraţia', a afirmat el, apreciind ca de 'neînţeles' veto-ul preşedintelui Sergio Mattarella în legătură cu Paolo Savona, un veteran al finanţelor şi fost ministru, care consideră însă că moneda euro este o 'închisoare germană'. 'Eram pregătiţi să guvernăm şi ni s-a spus nu, deoarece problema este că agenţiile de rating din întreaga Europă erau îngrijorate din cauza unui om care urma să devină ministru al economiei', a explicat el. 'Atunci, să spunem clar că este inutil să mergem la vot, pentru că guvernele sunt făcute de agenţiile de rating, lobby-ul financiar şi bancar. Mereu aceiaşi', a mai spus Luigi Di Maio, citat de AFP, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel