Istoria zilei: 5 martie. Putin a învins, Stalin a murit
Precum un profesor auto-suficient, Biserica catolică s-a gândit, în 1616, că e singura voce care știe adevărul, astfel că, l-a acuzat de erezie pe matematicianul Nicolaus Copernic. El susținea un fapt banal în zilele noastre, și anume că, Soarele în centrul sistemului nostru planetar, dar atât de inacceptabil pentru cei de la Vatican. Și se mai zice că vârsta înaintată aduce înțelepciunea. Dar să vedem mai departe înțelepciunea altor evenimente.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="" align="alignleft" width="336" caption="Și leu cu leu nu mai strângem de alt Ateneu."][/caption]5 martie 1889 - La Ateneul Român a avut loc primul concert susținut de orchestra de la “Societatea Filarmonică Română”, astăzi Filarmonica “George Enescu”. Da, evenimentul a avut loc în locul pentru care s-au strâns bani sub deviza: “Dați un leu, pentru Ateneu!”.
5 martie 1919 - Decret-lege privind adoptarea calendarului gregorian, începând de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou). Se poate spune că ne-am dat și noi după lume, dar cum schimbarea uneori e grea încă mai există oameni pe stil vechi și azi.
5 martie 1946 - Churchill a declarat, la Fulton, Missouri, că de la Stettin, din Baltica, până la Trieste, din Adriatica, o cortină de fier a coborât, traversând continentul european. Astfel a început Războiul rece. În toată perioada noului război, românii i-au așteptat pe americani și englezi. Aceștia, însă, au dat senzația că au uitat adresa României.
5 martie 1968 - În perioada 5-10 martie 1968 a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară “Cerbul de Aur”. Între timp, Cerbul și-a atârnat coarnele în cui.
S-au născut azi:
5 martie 1133 - S-a născut regele Henric al II-lea al Angliei (decedat în 1189). O reformă inteligentă a lui a fost să le ofere ocazia soldaților să dea bani pentru a nu mai fi în oaste. Astfel, el făcea rost de bani pentru a angaja niște mercenari serioși și care nu se plângeau că li s-a spart o țeavă acasă și nu pot veni la luptă.
5 martie 1920 - S-a născut Radu Stanca, poet, dramaturg, eseist și regizor de teatru român (decedat în 1962). În literatură a debutat, în 1943, cu eseul critic “Problema cititului”. Ehe, acum o problemă a devenit necititul.
5 martie 1952 - S-a născut Alan Clark, muzician britanic. Probabil că numele nu spune nimic multor oameni, dar a reușit și el ceva la viața lui. S-a făcut cunoscut prin faptul că a fost membru al trupei “Dire Straits”.
Decese:
5 martie 1734 - A murit Franz Anton Mesmer a fost medic german (născut în 1815). El a devenit cunoscut după o teorie care friza știința, numită “magnetism animal”, potrivit căreia, în termeni moderni, cineva exercită atracție directă, are charismă. Mai târziu, Jame Braid va folosi aceste idei în domeniul hipnozei. Și da, de la Mesmer a poposit în engleză termenul “mesmerize”.
5 martie 1953 - A murit Iosif Vissarionovici Stalin, politician și dictator rus (născut în 1879). Cum e și istoria asta, azi i-a murit Stalin, ieri îl confirma pe Putin în al treilea mandat.
5 martie 1955 - A murit Hortensia Papadat-Bengescu, prozatoare și autoare dramatică româncă (născută în 1876). Auzise ea zvonul potrivit căruia femeile nu știu și nu scriu prea bine, astfel că, s-a enervat și a arătat că femeia poate mânui și stiloul, nu doar lingura în cratiță.
Citește și evenimente cu și despre România:
Istoria zilei: 2 martie. Moldova e pusă pe hartă
Istoria zilei: 4 martie. România s-a cutremurat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News