Istoria unor tipărituri de suflet – cântece naționale alese
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 15 iun 2018, 09:06
WhatsApp
BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

În Telegraful Roman, apărut la Sibiu în 14/27 decembrie 1918 se aduce la cunoștința opiniei publice că o nouă serie de cântece naționale alese vor ieși de sub tipar în scurt timp. Totodată se face un apel către învățători și spre toți oamenii care cunosc cântece naționale cu caracter popular „plăsmite în zilele de primenire sufletească” să le comunice pentru a fi utilizate într-o viitoare serie. 

Așadar produsele creative ale perioadelor de grea încercare pentru popor erau acum scoase la lumina tiparului, tocmai că într-un fel, procesul Unirii de abia după proclamația acesteia începea cu adevărat, iar creațiile populare relevante jucau un rol important în hrănirea sentimentului național. Aveam nevoie de toate resursele sufletești fapt care arată că un război se câștigă și cu cântece și poeme, nu doar cu gloanțe. 

(w670)

„Aviz și apel 

G Ad:

Aduc la cuoștința obștei românești și în special colegilor prof. de cântare, dlor dirigenți de coruri și dlor învățători, că din încredințarea Resortului de organizare al Consiliului dirigent român am pus sub tipar o serie de cântece naționale alese, aranjate pentru cor mixt de bărbați și pentru 2 voci, în broșuri separate, care vor eși în timpul cel mai scurt.

Totodată rog pe dnii învățători și pe toți aceia, cari cunosc cântece naționale de caracter popular de origine mai veche, dar cu deosebire plăsmite în zilele de premenire sufletească prin care trecem acum (text și melodie), să bineviască a mi le comunica pentru a putea fi eventual utilisate în seria următoare, ce voi publica mai târziu. Timotei Popovici, profesor de muzică la seminarul Andreian, Sibiu, str. Cisnădiei 7.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro