Data actualizării:
Data publicării:

Israelul își retrage tancurile din Fâșia Gaza și reduce numărul de soldați, însă războiul va continua pe tot parcursul anului 2024

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Israelul și-a retras luni tancurile din unele cartiere ale orașului Gaza și a indicat faptul că dorește să schimbe tactica prin reducerea numărului de soldați, însă bombardamente intense au avut loc în alte părți ale enclavei palestiniene, transmite Reuters.

Un oficial citat de Reuters a menționat faptul că retragerea îi vizează pe rezervişti, în contextul în care Israelul a recrutat 300.000 de rezervişti pentru război, şi este menită să 'reenergizeze economia israeliană'.

Oficialul a mai zis faptul că o parte din trupele retrase din Gaza vor fi pregătite prin rotație la granița cu Libanul, acolo unde militanţii Hezbollah au aproape zilnic schimburi de tiruri cu Israelul, ca un fapt de solidaritate cu palestinienii.

Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban. Atât Hamas, cât şi Hezbollah sunt susţinute de Iran, ai cărui aliaţi din Siria, Irak şi Yemen au desfăşurat, de asemenea, atacurii împotriva Israelului.

'Situaţia de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de şase luni care urmează este un moment critic', a declarat oficialul pentru Reuters.

De la începutul războiului împotriva Hamas, al cărei atac din 7 octombrie s-a soldat cu circa 1140 de morţi, majoritatea civili, armata israeliană a pierdut 172 de soldaţi în interiorul teritoriului palestinian, o parte dintre aceştia în tiruri lansate de propriile forţe, aşa-zise incidente "friendly fire".

Pe de altă parte, cel mai recent bilanţ anunţat luni de Ministerul sănătăţii din Gaza arată 21.978 de palestinieni ucişi şi 56.697 răniţi în riposta lansată de forţele israeliene. Potrivit aceluiaşi minister, 70% dintre victime au fost femei şi copii, a consemnat Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel