Data actualizării:
Data publicării:

Israelul a lovit clădirea unde se ascundea șeful militar al Hamas, căutat de zeci de ani

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Clădirea unde se ascundea șeful militar al Hamas, Mohammed Deif, în Gaza, a fost lovită de un atac israelian, informează Reuters care citează un oficial de securitate și Radioul Armatei Israelului.

Deocamdată nu este clar dacă Deif a fost ucis, a spus oficialul de securitate. Radioul Armatei a precizat că Deif se ascundea într-o clădire din zona umanitară Al-Mawasi, desemnată de Israel, la vest de orașul Khan Younis, din sud.

Deif a fost unul dintre creatorii atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza. El a supraviețuit până acum la șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021 și a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane de Israel, timp de zeci de ani. 

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a organizat consultări speciale,  în lumina „evoluțiilor din Gaza”, informează cancelaria sa. Nu este clar cum va afecta acestă situație negocierile de încetare a focului care sunt în desfășurare la Doha și Cairo.

Urcând în ierarhia Hamas timp de peste 30 de ani, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri din zonă și a ajutat gruparea în fabricarea de bombe. El este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe.

Militanții conduși de Hamas au ucis 1.200 de oameni și au luat peste 250 de ostatici într-un raid transfrontalier în sudul Israelului pe 7 octombrie, potrivit bilanţurilor israeliene.

Hamas nu confirmă, nici nu infirmă

Biroul de presă condus de Hamas a declarat că cel puțin 100 de persoane au fost ucise și rănite, ca urmare a atacului de sâmbătă, inclusiv membri ai Serviciului Civil de Urgență. Armata israeliană a spus că analizează raportul.

Un înalt oficial Hamas nu a confirmat dacă Deif a fost prezent în respectiva clădire și a numit acuzațiile israeliene drept „prostii”.

„Toți martirii sunt civili și ceea ce s-a întâmplat a fost o escaladare gravă a genocidului, cu sprijin american și susținut de tăcerea lumii”, a declarat Abu Zuhri pentru Reuters, adăugând că lovitura a arătat că Israelul nu este interesat să ajungă la un acord de încetare a focului.

Imaginile publicate de Reuters au arătat ambulanțe mergând cu viteză spre zonă printre nori de fum și praf. Persoanele strămutate, inclusiv femei și copii, fugeau în panică, unii ținând în mână bunuri salvate din case. 

Martorii au spus că atacul a fost o surpriză, deoarece zona a fost calmă, adăugând că au fost lansate mai multe rachete. Unii dintre răniții care erau evacuați, erau salvatori, au mai spus martorii citați de Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel