Israel: Premierul Naftali Bennett se retrage din politică / Update: Alegeri anticipate stabilite pentru 1 noiembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Israel: Premierul Naftali Bennett se retrage din politică
Israel: Premierul Naftali Bennett se retrage din politică
Parlamentarii israelieni au votat joi desfăşurarea alegerilor naţionale anticipate la 1 noiembrie, a anunţat un purtător de cuvânt parlamentar, citat de Reuters, înaintea unei moţiuni oficiale pentru a dizolva Knessetul.

După eşecul guvernului său format din opt partide, prim-ministrul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele alegeri, a anunţat miercuri seară presa israeliană care l-a citat pe purtătorul său de cuvânt, aminteşte DPA.

O comisie parlamentară a dat undă verde marţi unui proiect de lege vizând dizolvarea parlamentului (Knesset), un pas cheie către convocarea de noi alegeri anticipate, pentru a cincea oară în mai puţin de patru ani.

Conform unui acord de împărţire a puterii între premierul Naftali Bennett şi actualul ministru de externe Yair Lapid, acesta din urmă va deţine funcţia de prim-ministru după dizolvarea parlamentului până la formarea următorului guvern. După noile alegeri, fostul premier Benjamin Netanyahu, care a fost acuzat de corupţie, speră să revină la putere. El a acuzat guvernul lui Bennett aflat la putere timp de un an că a fost un 'experiment eşuat', notează joi The Times of Israel.

Miercurea trecută, parlamentarii israelieni au aprobat, într-o lectură preliminară, dizolvarea parlamentului şi organizarea de noi alegeri, după ce prim-ministrul Naftali Bennett a anunţat destrămarea coaliţiei eterogene aflate la putere din iunie 2021.

Conform unui acord de împărţire a puterii între premierul Naftali Bennett şi actualul ministru de externe Yair Lapid, acesta va deţine funcţia de prim-ministru după dizolvarea parlamentului până la formarea următorului guvern. După alegeri, fostul premier Benjamin Netanyahu, care a fost acuzat de corupţie, speră să revină la putere, notează dpa, scrie Agerpres.

 La Ierusalim a fost întârziată dizolvarea Knesset-ului

La Ierusalim a fost întârziată dizolvarea Knessetului. Partidele de opoziţie şi cele din coaliţie au înaintat foarte multe obiecţii, fiind necesară votarea unor legi înainte de convocarea alegerilor din toamnă. Se aşteaptă ca dispersarea Knessetului să aibă loc astăzi.

Viitorul premier pentru un guvern interimar pentru o perioadă de aproximativ cinci luni va fi Yair Lapid, care îşi va păstra portofoliul Externelor şi va continua eforturile de aprofundare a legăturilor cu statele arabe prietene.

De asemenea, va acţiona pentru consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi, individual, cu multe state membre, a transmis corespondentul RRA Dragoş Ciocîrlan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel