Israel, calificare în finala Eurovision. Mesajul premierului: A câștigat deja
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Israel s-a calificat în finala Eurovision cu piesa ”Hurricane”, a cărei primă versiune făcea aluzie la atacul din 7 octombrie.

Eden Golan, reprezentanta Israelului la concursul muzical Eurovision de la Malmo (Suedia), s-a calificat, joi, în finala competiției, care va avea loc sâmbătă, transmite AFP, scrie Agerpres. Potrivits sursei menționate, mii de persoane au manifestat împotriva participării Israelului la această competiție pe fondul războiului din Gaza, declanșant de atacul grupprii Hamas din 7 octombrie.

Amintim că piesa ”Hurricane”, cu care tânăra Eden Golan și-a asigurat prezența în finală, este o versiune modificată, după ce varianta inițială făcea aluzie la atacul sângeros din octombrie.

Astfel, Israelul se alătură grupului de 26 de țări care vor concura sâmbătă pentru a succeda Suediei în fruntea acestei competiții urmărite de zeci de milioane de telespectatori în fiecare an.



”Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care ne-au votat și ne-au susținut”, a declarat cântăreața din Israel în vârstă de 20 de ani.

”Este cu adevărat o onoare să ne aflăm aici, pe scenă, să cântăm și să ne arătăm vocea, să ne prezentăm cu mândrie”, a subliniat ea.

Israel, patru trofee în cei 50 de ani de prezență în competiție

Israelul participă la Eurovision din 1973, concurs pe care l-a câștigat pentru a patra oară în 2018. Vineri, țara figura printre cele două favorite la câștigarea finalei, după Croația, în fața Elveției, potrivit datelor centralizate de la casele de pariuri de Oddschecker.com.

Înaintea semifinalei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Eden Golan, candidata țării sale, ”a câștigat deja”.

”Concurați cu mândrie și într-o manieră admirabilă la Eurovision și, în plus, reușiți să înfruntați cu succes un val oribil de antisemitism”, a spus oficialul într-un mesaj video adresat cântăreței.

Măsuri de securitate sporite

Aproape 12.000 de persoane au manifestat joi la Malmo împotriva participării Israelului, exprimându-și indignarea față de războiul din Gaza. Un nou miting este planificat pentru sâmbătă.

”Anul acesta boicotăm complet”, a declarat Cecilia Brudell, în vârstă de 31 de ani, aflată în mulțimea din care făcea parte și activista pentru mediu Greta Thunberg.

Cu toate acestea, interpretarea piesei ”Hurricane” de către Eden Golan a decurs fără probleme, joi seara, în fața celor 9.000 de spectatori de pe Malmo Arena, exaltați de competiție.

În interiorul sălii, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care supervizează competiția, a interzis, ca de obicei, toate steagurile, altele decât cele ale participanților, și toate mesajele politice.

Securitatea a fost, de asemenea, sporită atât pe Malmo Arena, cât și în restul acestui oraș din sudul Suediei, care găzduiește cea mai mare comunitate de origine palestiniană din țară și în care steagurile palestiniene stau alături de fanioane viu colorate.

”EBU ia toate măsurile de precauție necesare pentru a face din acest loc o zonă sigură și unitară pentru toată lumea”, a declarat după semifinală Eden Golan, care a fost subiectul unor amenințări pe rețelele sociale.

Neutralitatea concursului muzical a fost zdruncinată marți, în timpul primei semifinale, de cântărețul suedez Eric Saade, care a purtat la mână un keffiyeh palestinian.

Un gest regretat de EBU și de televiziunea publică suedeză SVT, care revendică caracterul apolitic al acestui eveniment popular.

Citește și: Eurovision 2024. România nu participă, TVR nu transmite. Bine că avem mii de angajați, cu salarii mari, și audiență zero...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel