Iskander-M, cadoul lui Putin pentru Lukașenko. Generalul Cristian Barbu: Pot fi înarmate cu încărcături nucleare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Generalul Cristian Barbu a vorbit despre sistemele de rachete Iskander-M oferite de către Vladimir Putin cadou lui Alexandr Lukașenko.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat decizia de a oferi sistemele de rachete Iskander-M Belarusului. Acestea pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră, iar mulți se întreabă dacă lumii ar trebui să îi fie frică acum și de Lukașenko, mai ales că liderul belarus a amenințat în mod repetat țările NATO. Generalul Cristian Barbu a vorbit despre acest subiect în cadrul "Raport de zi" de la Realitatea Plus, moderată de Ana Maria Păcuraru, și a explicat că momentan nu se pune problema unui transfer de rachete nucleare din Rusia către Belarus, iar faptul că Lukașenko are acum acest sistem Iskander-M nu înseamnă și că poate apăsa butonul nuclear.

Generalul Cristian Barbu: Războiul este imprevizibil, să știți

"Războiul este imprevizibil, să știți. De-a lungul timpului așa a fost și ceea ce se întâmplă în zilele noastre confirmă acest aspect în sensul că apar alianțe, se despart alianțe, apar sisteme de ultimă generație, apar amenințări pe care poate că în urmă cu o lună sau două nu le bănuia nimeni. În situația de față, Belarusul poate să capete astfel de sisteme balistice, aceste sisteme de rachete care, într-adevăr, pot fi înarmate cu astfel de încărcături nucleare, dar nu se pune problema în acest moment a transferului de încărcături nucleare către Belarus. Vreau să fie foarte clară ideea și să nu ne speriem începând din momentul acesta și să ne gândim: "Aoleu, Belarusul are un buton roșu și ce o face Belarusul din acest moment". Nu, nu se pune problema așa, ci numai aceste rachete cu încărcătură convențională pot fi deplasate acolo. 

"Lukașenko, dacă ar fi vreodată să facă vreun gest, l-ar face în spatele lui Putin și niciodată în fața lui Putin"

Nu cred că Lukașenko are în acest moment această forță militară sau acest concept de a ataca vreo țară NATO. Nu se pune problema. El dacă ar fi vreodată să facă vreun gest l-ar face în spatele lui Putin și niciodată în fața lui Putin. N-ar avea nicio justificare, nici măcar în fața propriului popor și ați văzut că foarte bine face președintele Zelenski spunându-le vecinilor și până la urmă fraților lui, că sunt cu toții cam pe acolo, și cu rușii, și ucrainenii, și belarușii, spunându-le: "Băi, oameni buni, fiți suficient de deștepți și nu vă lăsați târâți într-un astfel de război care de altfel e al nostru și nu va fi niciodată al vostru". Completez prin a spune că nu este o emoție nucleară în acest moment în această zonă, dar există o tensiune pe zona Lituania-Rusia-Belarus.", a declarat generalul Cristian Barbu.

Putin i-a făcut cadou lui Lukașenko sistemele de rachete Iskander-M

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat ieri decizia de a oferi sistemele de rachete Iskander-M Belarusului, scrie Interfax.

"După cum am convenit, ați ridicat această întrebare, am luat o decizie. În următoarele câteva luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră și ambele în ambele versiuni convenționale și nucleare.", a spus el la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Putin "s-a oferit să le instruiască miniștrilor apărării și șefilor de stat major să elaboreze toate detaliile legate de această muncă comună". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel