Data publicării:
Iranul vrea un război cu SUA? Anunțul Pentagonului: Nu vom ezita să ne protejăm!
Iranul și-ar dori escaladarea conflictului Israel-Gaza.
Statele Unite nu au indicii despre un ordin direct din partea liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, de a ataca trupele americane din regiune, a anunțat luni Pentagonul, după o creștere a atacurilor în Irak și Siria din partea unor presupuse grupuri susținute de Iran. Forțele americane au fost vizate în mod repetat de atacuri cu rachete și drone de când a început conflictul Israel-Gaza pe 7 octombrie.
VEZI ȘI: Un nou atac asupra trupelor SUA din Irak. Două rachete au lovit o bază americană (surse Reuters)
"Nu vedem neapărat că Iranul le-a ordonat în mod explicit să facă astfel de atacuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.
Presat de jurnaliști, Ryder a adăugat: "Nu am văzut un ordin direct, de exemplu, de la Liderul Suprem care să spună: Ieși și fă asta".
Cine e vinovatul?
Totuși, Patrick Ryder a spus că Statele Unite consideră în cele din urmă Iranul responsabil pentru astfel de atacuri ale unor grupuri militante "în virtutea faptului că sunt susținute de Iran".
Oficialii iranieni de securitate au declarat pentru Reuters că strategia Iranului a fost ca mandatarii din Orientul Mijlociu precum Hezbollah să efectueze lovituri limitate asupra țintelor israeliene și americane, dar să evite o escaladare majoră care să atragă Teheranul, un act de mare putere pentru Republica Islamică.
SUA au trimis nave de război în Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul
Duminică, înalți oficiali ai administrației Biden, inclusiv secretarul Apărării, Lloyd Austin, au avertizat despre riscul unei escaladări semnificative a atacurilor asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu și asupra Iranului care încearcă să extindă războiul Israel-Hamas.
În weekend, Lloyd Austin a ordonat noi apărări aeriene în Orientul Mijlociu pentru a proteja trupele. El a spus că Pentagonul va trimite în regiune un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) și batalioane suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană Patriot.
Statele Unite au trimis, de asemenea, nave de război și avioane de luptă în regiune pentru a încerca să descurajeze Iranul și grupurile susținute de Iran. Aceasta include desfășurarea a două portavioane și aproximativ 2.000 de pușcași marini.
Militarii americani, în alertă constantă
"Nimeni nu vrea să vadă un conflict regional mai larg, dar nu vom ezita să ne protejăm forțele", a spus Ryder.
În cel mai recent incident, trupele americane au fost vizate luni de două drone de atac în Siria, dar au fost interceptate de apărarea bazei și nu au existat răniți. Săptămâna trecută, forțele americane s-au confruntat cu mai multe drone care vizau trupele din Irak, iar o navă de război americană a doborât peste o duzină de drone și patru rachete de croazieră trase de houthii susținuți de Iran în largul coastei Yemenului.
Tensiunile crescute au pus personalul american în alertă constantă. În timpul unei alarme false la baza aeriană Al-Asad din Irak, joi, un civil a murit în urma unui stop cardiac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News