Iranul își încheie atacul asupra Israelului, dar tensiunile escaladează: Spectrul unui război regional devine tot mai real
Iranul a anunțat miercuri că atacul său cu rachete asupra Israelului, cel mai mare asalt militar pe care l-a lansat împotriva statului evreu, s-a încheiat, cu excepția cazului în care va exista o nouă provocare din partea Israelului. În ciuda acestui anunț, Israelul și Statele Unite au promis că vor riposta împotriva Teheranului, în timp ce temerile unui conflict regional mai amplu cresc vertiginos, informează Reuters.
Atacul Iranului, desfășurat marți, a fost descris de oficialii de la Teheran drept o acțiune defensivă, având ca țintă exclusivă facilități militare israeliene. Potrivit agenției de știri de stat din Iran, trei baze militare israeliene au fost vizate, ca răspuns la atacurile Israelului împotriva liderilor militanți din Liban și Gaza, precum și agresiunile împotriva Hezbollah. Ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, a declarat că atacul este „încheiat, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să provoace o nouă retaliere. În acel caz, răspunsul nostru va fi mai puternic și mai devastator”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis o ripostă dură, spunând: „Iranul a făcut o mare greșeală în această noapte – și va plăti pentru asta”. În paralel, Statele Unite au reafirmat sprijinul necondiționat pentru Israel, avertizând că Iranul va suferi „consecințe severe” pentru atacul cu peste 180 de rachete balistice. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA este pregătită să-și apere interesele în Orientul Mijlociu și să colaboreze îndeaproape cu Israelul.
În cursul zilei de marți, marina americană a interceptat mai multe rachete iraniene care se îndreptau spre Israel, iar forțele britanice au asistat, de asemenea, în eforturile de a preveni o escaladare a conflictului. Pentagonul a anunțat că dimensiunea atacului de marți a fost de două ori mai mare decât asaltul din aprilie al Iranului asupra Israelului, iar Israelul și aliații săi au reușit să intercepteze majoritatea rachetelor.
Între timp, luptele dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban continuă, în ciuda apelurilor pentru un armistițiu din partea Națiunilor Unite, Statelor Unite și Uniunii Europene. Israelul a reluat bombardamentele asupra suburbiilor din sudul Beirutului, un bastion al Hezbollahului susținut de Iran, și a emis noi ordine de evacuare pentru acea zonă. Hezbollah a raportat că a reușit să respingă forțele israeliene care încercau să se infiltreze în localitatea libaneză Adaisseh.
Tensiunile cresc pe măsură ce conflictul din Liban, care durează de aproape un an, atinge noi cote. În ultimele două săptămâni, violențele s-au intensificat, cu Israelul lansând o operațiune terestră și bombardamente intense asupra regiunilor controlate de Hezbollah.
În acest context, președintele american Joe Biden a declarat sprijinul total al SUA pentru Israel, descriind atacul Iranului drept „ineficient”. Vicepreședintele Kamala Harris a susținut la rândul său poziția lui Biden, subliniind că Statele Unite nu vor ezita să își apere interesele împotriva Iranului.
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că „Iranul va simți curând consecințele acțiunilor sale, iar răspunsul nostru va fi dureros”. Administrația Biden a promis „consecințe severe” pentru Iran, fără a detalia însă ce măsuri vor fi luate. Franța și-a mobilizat, de asemenea, resursele militare în Orientul Mijlociu, iar președintele Emmanuel Macron a condamnat ferm atacurile Iranului asupra Israelului.
Națiunile Unite au programat o reuniune pentru a discuta conflictul din Orientul Mijlociu, în timp ce Uniunea Europeană a cerut un armistițiu imediat. Până în prezent, aproape 1.900 de persoane au fost ucise și peste 9.000 rănite în Liban în aproape un an de lupte transfrontaliere, majoritatea victimelor fiind înregistrate în ultimele două săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News