Data publicării:

Iranul cunoștea planurile Hamas privind atacarea Israelului (surse Reuters)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cel mai probabil, Iranul știa că grupul militant palestinian Hamas plănuia "operațiuni împotriva Israelului," dar un oficial american a declarat miercuri că Washingtonul nu deține, până în acest moment, informații care să sugereze că Teheranul a coordonat sau a orchestrat atacul devastator al luptătorilor Hamas, scrie Reuters.

Acest oficial, care a vorbit sub protecția anonimatului, a menționat că SUA vor examina și mai multe informații, inclusiv "dacă existau persoane în sistemul lor care aveau o înțelegere mai clară a ceea ce urma să se întâmple sau care au contribuit la anumite aspecte ale planificării."

Cu toate acestea, oficialul a subliniat pentru Reuters că este prematur să tragem concluzii definitive.

Autoritatea supremă din Iran, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat marți că Teheranul nu a fost implicat în atacul de weekend al grupului Hamas asupra Israelului, dar a lăudat ceea ce a numit "înfrângerea ireparabilă" militară și de informații a Israelului.

În primul său discurs televizat de la atac, Khamenei a spus: "ne plecăm capul în fața celor care au planificat atacul asupra regimului sionist".

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că tolerarea de către Iran a atacului Hamas asupra Israelului este inacceptabilă și că Franța investighează pentru a stabili dacă Iranul a fost implicat direct.

"Nu am nicio remarcă de făcut cu privire la implicarea directă a Iranului, pentru care nu avem nicio dovadă formală, dar este clar că comentariile publice ale autorităților iraniene au fost inacceptabile... și că este probabil că Hamas a primit ajutor", a spus el.

"Dar voi rămâne precaut în această privință până când vom avea informații stabilite", a adăugat Macron într-o conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel