Iranul ameninţă că ar putea reveni la situaţia existentă înainte de semnarea acordului internaţional din 2015
Iranul ar putea reveni la situaţia existentă înainte de încheierea în 2015 a acordului internaţional privind programul său nuclear, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), relatează AFP.
"Dacă europenii şi americanii nu vor să acţioneze în conformitate cu angajamentele lor, noi, prin diminuarea angajamentelor noastre, vom contrabalansa această situaţie şi vom reveni la situaţia de acum patru ani", a spus purtătorul de cuvânt Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia de presă iraniană Irna.
În ripostă la decizia SUA de a ieşi în mod unilateral în mai 2018 din acest acord încheiat la 14 iulie 2015, Iranul a început să încalce treptat unele dintre angajamentele sale pentru a-i determina pe partenerii săi să acţioneze pentru a salva acordul.
"Aceste măsuri nu sunt luate din încăpăţânare. Ele sunt luate pentru a da celeilalte părţi o şansă de a reveni la raţiune şi de a-şi îndeplini obligaţiile", a spus Kamalvandi, în timp ce miniştrii de externe ai UE se reunesc la Bruxelles pentru a încerca să salveze acordul.
Încheiat între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) după ani de eforturi, acordul prevede o limitare a programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Dar restabilirea sancţiunilor extrateritoriale punitive americane împotriva Teheranului ameninţă acordul, privând Iranul de beneficiile economice pe care le-a aşteptat.
Iranul cere de câteva luni statelor care încă fac parte din acord să ajute la ocolirea sancţiunilor americane, în special pentru a avea posibilitatea de a-şi vinde petrolul şi de a scoate sistemul financiar din izolarea impusă de sancţiunile americane.
După ieşirea Statelor Unite din acord, Iranul a ameninţat în repetate rânduri că va proceda în mod similar dacă "interesele" sale nu sunt garantate.
Reuniunea de la Bruxelles va încerca să găsească modalităţi de a convinge SUA şi Iranul să reducă tensiunile dintre ele şi să înceapă un dialog, pe fondul temerilor că acordul din 2015 este aproape de a se prăbuşi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News